Ultimele Știri

Belgia a continuat toată noaptea raidurile de la Bruxelles, după ce taximetristul care i-a dus la aeroport pe terorişti a alertat poliţia

operatiune antiterorista belgia

Autorităţile belgiene au desfăşurat raiduri la mai multe adrese din ţară până târziu în cursul nopţii de marţi spre meircuri, după atentatele soldate cu 32 de morţi şi peste 230 de răniţi, iar cel puţin una dintre operaţiuni a fost lansată în baza unor informaţii furnizate de şoferul de taxi care i-a dus pe cei trei terorişti la aeroport, relatează Reuters.

Potrivit postului VTM, şoferul de taxi i-a recunoscut pe cei trei suspecţi filmaţi de camerele de supraveghere din aeroport şi a anunţat autorităţile.

El a povestit că cei trei au avut un comportament suspect şi nu i-au permis să se atingă de bagajelele lor.

Taximetristul le-a spus forţelor de ordine adresa de unde i-a luat pe terorişti. Este vorba de o clădire din cartierul Schaerbeek, din Bruxelles.

Forţele de securitate au lansat o operaţiune la adresa respective şi au descoperit o bombă cu cuie şi un drapel al Statului Islamic.

Autorităţile belgiene verifică dacă atacurile de marţi au avut legătură cu arestarea lui Salah Abdeslam, ce a avut loc vineri. Experţi în securitate au sugerat, însă, că nivelul de organizare presupus de atentate sugerează că pregătirea lor a durat mai mult de câteva zile.

Săptămâna trecută, explozibili şi un steag al ISIS au fost descoperite în timpul unui raid dintr-un apartament din sudul Bruxelles-ului.

Poliţia a găsit acolo şi o amprentă a lui Abdeslam, aşa că este posibil ca acesta să fi fost implicat în planificarea atacurilor de la aeroport.

După interogarea lui Abdeslam, Poliţia a emis un mandate de arestarea pe numele lui Najim Laachraoui, în vârstă de 25 de ani, care ar avea legătură cu atacurile de la Paris.

Imaginile de proastă calitate surprinse de camerele de supraveghere de pe aeroport, dar şi fotografia slabă a lui Laachraoui din baza de date a Poliţiei fac deocamdată imposibil de spus dacă el a fost unul dintre atacatorii de la aeroport.

Marţi dimineaţă, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, iar peste 230 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Statul Islamic a revendicat atacurile de marţi de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor. Anterior, susţinătorii Statului Islamic au salutat, pe reţelele de socializare, actele teroriste.

“Statul vă va obliga să vă reevaluaţi calea de o mie de ori înainte să aveţi curajul de a ucide din nou musulmani şi să ştiţi că musulmanii au acum un stat care să îi apere”, a scris un susţinător al grupării pe Twitter.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*