Ultimele Știri

BEC: Se pot deschide noi secții de votare! Corlățean: Legea nu ne permite înființarea de noi secții!

Biroul Electoral Central a emis un comunicat presei, în care Președintele BEC, judecătorul ÎCCJ Veronica Năstăsie menţionează că în urma discuţiilor de marţi cu ministrul de externe, BEC a emis Hotărîrea nr. 4H/4.11.2014 privind interpretarea art.54 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi Decizia nr.125D/4.11.2014 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României din 2014 la secţiile de votare din străinătate.

bec

 ”Prin Hotărîrea nr. 4H/4.11.2014 BEC a dat o interpretare dispoziţiilor art.54, alin.1 din Legea 370/2004, în sensul INEXISTENŢEI impedimentului legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate, invocat de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului II de scrutin”, reiese din comunicatul BEC.

Titus Corlăţean a declarat că legea NU permite înfiinţarea de noi secţii de votare.  Pentru a-și acoperi spatele ministrul de Externe a implicat și Biroul electoral Central:

„Am avut această discuție în cadrul ședinței de la BEC de marțea trecută și în lumina acelei discuții BEC a adoptat o decizie și respectiv o hotărâre. Acea hotărâre nu confirmă existența unei baze juridice potrivit legii și asta a fost conduita juridică a MAE și autorităților în toate ciclurilor electorale pe baza legii în vigoare — nu permite înființarea de noi secții”.

De aici rezultă faptul că ministrul Corlățean a încălcat legea. Deci conform BEC se pot deschide noi secții de votare, numai că acest lucru nu este pe placul ministrului și al camarilei social-democrate. Din cauza acestui abuz în serviciu zeci de mii de români nu și-au putut exprima dreptul la vot.

Noul Cod Penal prevede la art.297 că abuzul în serviciu contra drepturilor sau intereselor persoanelor fizice se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare: 

Abuzul în serviciu

 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
Ori dreptul la vot este evident un unul legitim, fiind un drept prevăzut chiar de legea fundamentală: Constituția!
Totodată Legea 78/2000 prevede la Art. 13/2 că în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Mai multe persoane fizice, dar și candidatul independent Monica Macovei au depus plângere penală împotriva ministrului Corlățean, pentru abuz în serviciu și încalcarea  exercițiului dreptului electoral, infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani, fiind pedepsită chiar și tentativa (v. art.52 din Legea electorala, nr.35/2008).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*