Ultimele Știri

BCE va menține finanțarea de urgență a băncilor Greciei

Cozi la bancomate Grecia

Banca Centrală Europeană a decis să menţină furnizarea lichidităților de urgență pentru băncile grecești, însă nu va oferi niciun alt ajutor suplimentar.

Consiliul guvernatorilor BCE a convenit astăzi să menţină fondurile financiare aflate la dispoziţia băncilor elene prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri, de aproape 89 de miliarde de euro.

Astfel, BCE a trasat o linie, iar orice finanțare suplimentară pentru a acoperi fondurile care au fost retrase masiv în acest week-end din băncile grecești nu va exista.

Analiștii economici spuns că prin decizia tipică BCE, acesta încearcă să-şi protejeze propriile fonduri în condiţiile în care statul elen se îndreaptă spre un colaps financiar.

În consecință, se pare că băncile din Grecia vor lua o măsură critică și vor menține închise băncile pentru ziua de mâine.

Prin presiunea uriașă care a pus-o BCE asupra sectorului bancar elen, economiștii greci trebuie să mențină acesta plafon financiar al lichidităților până la referendumul de duminică.

BCE este pregătită să reanalizeze decizia de menţinere a finanţării băncilor din Grecia şi monitorizează implicaţiile politicii sale monetare. Instituţia va utiliza toate instrumentele deţinute în cadrul mandatului său pentru a asigura stabilitatea preţurilor în zona euro şi colaborează cu Banca Greciei, se arată într-un comunicat al BCE.

„Banca Greciei, ca membră a Eurosistemului, va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a cetăţenilor greci în aceste circumstanţe dificile”, a declarat într-un comunicat guvernatorul băncii centrale elene, Yannis Stournaras.

Pentru a beneficia de fonduri prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), băncile elene trebuie să fie solvabile şi să deţină garanţii corespunzătoare. Întrucât băncile deţin obligaţiuni de stat şi depind de garanţii din partea statului, respectarea condiţiilor devine incertă, dacă Guvernul nu îşi va plăti datoriile către creditori.

Consiliul guvernatorilor este organismul decizional al BCE şi este format din şefii băncilor centrale din cele 19 state din zona euro, între care reprezentantul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, şi cei şase membri ai board-ului executiv.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*