BCE: Nu mai cumpăraţi locuinţe, ci închiriaţi

  • Nicoleta Ungureanu
  • 2 septembrie 2016
  • Economie

Un nou studiu al Băncii Centrale Europene arată impactul negativ pe care îl poate avea cumpărarea unei locuinţe, scrie Bloomberg. 

Rezultatul unui nou studiu publicat de Gerhard Ruenstler, un economist al Băncii Centrale Europene, arată că deţinerea unei locuinţe nu este neapărat un lucru bun, fiind dăunătoare pentru stabilitatea întregii economii.

Cu cât este mai mare numărul proprietarilor de locuinţe într-o ţară, cu atât sunt mai lungi şi mai mari ciclurile credite. Iar asta poate face o diferenţă majoră. Spre exemplu, în Marea Britanie, cu o rată a deţinerilor de 72%, mai mare chiar decât în Statele Unite, în ultimele patru decenii au fost trei mega-cicluri în volume de credite şi preţuri la locuinţe, conform ZF.

Germania ar fi un exemplu pozitiv, unde economia a suferit foarte puţine boom-uri și foarte puţine scăderi. Motivul este că oamenii şi-au cheltuit banii pe maşini scumpe în loc să cheltuiască pe locuinţe, ciclurile de creditare şi bulele imobiliare fiind astfel relativ stabile.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *