Ultimele Știri

Bazele militare rusești se vor învecina cu cele ale NATO în Cipru

cipru Nicos Anastasiades vladimir putin

Relațiile apropiate dintre Rusia și Cipru se cunosc de ceva vreme, ceea ce îngrijorează Uniunea Europeană, mai ales acum, când oficialii ciprioți și-au dat acordul de găzduire a unor baze militare rusești. 

Ciprul este pregătit să găzduiască baze aeriene şi navale ruseşti, a anunţat preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, acordul oficial pentru cooperarea militară dintre cele două naţiuni urmând să fie semnat pe 25 februarie 2015.  

„Există o înţelegere veche [de apărare], care ar trebui să fie reînnoită în forma ei. În acelaşi timp, câteva servicii suplimentare vor fi furnizate în acelaşi fel în care procedăm cu alte ţări, precum, de exemplu, cu Franţa şi Germania. Ciprul şi Rusia au avut în mod tradiţional relaţii bune, iar acest lucru nu e pasibil de schimbare”, a transmis Anastasiades presei rusești.

Anunţul Ciprului a intervenit după ce Rusia şi-a exprimat interesul, la sfârşitul lui ianuarie, privind deţinerea unei baze militare în Cipru.

Potrivit estimărilor, forţele aeriene ale Rusiei vor folosi baza aeriană „Andreas Papandreou”, alături de aeroportul internaţional din Paphos, în sud-vestul insulei, la aproximativ 50 de kilometri de baza Forţelor Aeriene Regale Britanice „Akrotiri”, care serveşte operaţiunilor NATO.

baze militare rusesti in cipru

Această decizie a oficialilor din Cipru, vine ca o semn de devotament către Rusia și un avertisment pentru NATO, după ce UE a impus conducerii insulei să se alăture sancțiunilor economice către Moscova, ca răspuns la acţiunile militare din Ucraina. 

„Vrem să evităm o deteriorare ulterioară a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană”, declara acum ceva timp preşedintele cipriot.

Așadar, învecinarea bazelor militare NATO și rusești este cât se poate de reală, mai ales că și noul Guvern al Greciei are inițiativa de a coopera militar și economic cu Kremlinul, chiar la începutul acestei luni, Alexis Tsipras a declarat că „Grecia şi Ciprul pot deveni un pod de pace şi cooperare între UE şi Rusia.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*