Ultimele Știri

Bateriile smartphone-urilor vor avea o autonomie de 4 ori mai mare pe viitor

Smartphone-urile sunt cu siguranţă una dintre cele mai bune invenţii ale secolului actual, iar singura problemă care pare să stea în cale perfecţiunii lor este durata scurtă a bateriei. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au inventat însă o baterie care poate avea o durată de până la 4 ori mai mare decât bateriile actuale. O echipă de cercetători a creat o baterie construită doar dintr-o placă anodică din metal care diferă de cea formată din Litiu-Ion, comună la cele mai multe device-uri.

Anodul reprezintă electrodul negativ din baterie de unde electronii se revarsă spre partea exterioară a circuitului bateriei. Bateriile pe bază de Litiu-Ion au o capacitate bazată pe numărul de ioni pe care anodul îi colectează când bateria este încărcată. Exploatarea maximă a potenţialul Litiului, afirmă cercetătorii, va duce la crearea unor baterii de dimensiuni mai mici şi mai eficiente. Noua baterie se află însă în stadiu de proiect, iar obstacolele nu întârzie să apară. Cea mai mare provocare o reprezintă faptul că Litiul se răspândeşte inegal la reîncărcare, ceea ce poate duce la crearea unui scurt circuit. O altă problemă o reprezintă supraîncălzirea cauzată de contactul dintre anod şi electroliţi, ceea ce duce la explozie. Echipa cercetătorului Yi Cui a găsit totuşi o modalitate de a preveni explozia prin folosirea unei nanotehnologii de carbon pe suprafaţa anodului care împiedică explozia chimică.

Bateria revoluţionară mai are câteva stadii de parcurs înainte de a fi accesibilă publicului, iar cercetătorii estimează că peste 5 ani va deveni un produs viabil destinat comercializării. Invenţia va fi cu adevărat una spectaculoasă care va îmbunătăţi activitatea smartphone-urilor, dar mai ales a maşinilor electrice.
Yi Cui a declarat că baza teoretică este deja una foarte promiţătoare, iar aşteptările sunt mari. Noua baterie promite să reducă consumul de energie şi să dureze mult mai mult, aspect extrem de important pentru satisfacerea nevoilor clienţilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*