Ultimele Știri

Bătălia nervilor, concluzia după noaptea albă de la Minsk

Update 09:22 – Documentul final prevede un armistițiu în Donbass începând cu 14 februarie. Negocierile în „formatul Normandia” între liderii ruși, ucraineni, francezi și germani a luat o pauză după mai bine de 12 ore, apoi au revenit la discuții  pentru a se stabili ultimele detalii ale planului de pace care conține 48 puncte. La final Poroșenko, Putin, Merkel și Hollande vor ține o conferință de presă.


Sunt mai bine de 12 ore în care se negociază planul de pace pentru estul Ucrainei. Dacă discuțiile s-au dus mai întâi între cei patru lideri, Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroșenko și Vladimir Putin, după care s-au alăturat și ceilalți membri ai delegațiilor „formatului normand”, în cele din urmă totul se decide între aceiași 8 ochi, iar bătălia nervilor e din ce în ce mai aprigă.

07:20 Conform ultimelor informații, pe rând, Putin și Merkel au ieșit pentru câteva minute din sala de negocieri, cancelarului german i s-a descărcat telefonul, iar președintele rus a ieșit cu careva acte în mână și a sunat pe cineva.

Noaptea albă de la Minsk este decisivă pentru soluționarea conflictului ucrainean, iar toți sunt în așteptarea semnării unui armistițiu. Putin, Merkel, Hollande și Poroșenko nu se grăbesc, pentru că în joc e integritatea teritorială a unui stat. Dacă la începutul discuțiilor în Palatul independenței din capitala belorusă atmosfera era mai puțin tensionată, pe minut ce trece, accelerează și nervozitatea. Și toate sunt în exteriorul camerei în care se află cei patru lideri, pentru că ce se întâmplă în interior nu se știe.

Putin, Hollande, Merkel, Poroșenko la Minsk

Punctele-cheie din documentul care urmează semnat, asupra cărora Merkel, Putin, Hollande și Poroșenko nu pot ajunge la un numitor comun și discută de ore întregi până la un compromis, ar fi cel al graniței dintre Donbas și restul Ucrainei, pe care președintele ucrainean insistă să rămână aceeași ca în septembrie, în timp de Putin își dorește o regiune autonomă cu teritoriile extinse peste toate localitățile cucerite în această perioadă de separatiști.

Un alt punct critic, conform AP, este controlul asupra frontierei directe din est dintre Rusia și Ucraina, pe care Poroșenko insistă să fie supravegheată de autoritățile ucrainene și nu de către separatiști. Rusia afirmă în continuare că nu a trimis tehnică militară pe teritoriul Ucrainei, iar pentru oferirea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk, Putin cere câteva garanții.

Acum câteva minute, șeful interimar al Administrației prezidențiale ucrainene, Dmitrii Cealâi a scris pe Twitter că deși „bătălia nervilor continuă”, cei patru lideri au convenit asupra câtorva dintre punctele negociate.

Jurnaliști la Minsk

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*