Ultimele Știri

Bataia de joc din sistemul educațional! Profesorii sunt plătiți cu ‘timp liber’ în loc de bani

Sistemul educațional din România se află în suferință de zeci de ani, iar în ultimii ani a fost atins apogeul, un apogeu al rușinii pe care clasa politică continuă să îl susțină. Singurii care au de suferit pe pe urma măsurilor luate de guvernanți sunt dascălii și elevii.

Nu trebuie să ne mai mire rezultatele dezastruoase la Bacalaureat, pentru că un profesor plătit cu ”timp liber” nu îi poate oferi o educație adecvată unui elev. România are cel mai mic buget pentru educație raportat la PIB (3,54%) din Uniunea Europeană, iar pactul pentru educație (6%) mai poate aștepta deși a fost adoptat de aproape 7 ani.  

Ordonanţa de Urgenţă nr. 83 dată de Guvern în data de 18 decembrie 2014, cu privire la creşterea salariilor în învăţământ, ne arată că munca în plus nu se mai plăteşte cu bani, ci cu timp liber. În ciuda luptelor purtate de sindicatele din învă­ţământul preuniversitar din ţară, creşterile salariale nu s-au arătat a fi prea mari, însă dascălii se bucură de cei 10% pe anul 2015, bani promişi chiar înainte de ale­gerile prezi­den­ţiale. Cu toate acestea, cei care rămân peste program ori care desfăşoară activităţi în timpul sărbătorilor legale nu vor primi niciun bănuţ în plus.

Articolul 8, alineatul 1, spune clar: „În anul 2015, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi mun­ca prestată în zilele de repaus săp­tămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător“. 

Tot în această ordonanţă se spe­cifică faptul că, de la 1 martie a.c., „cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie“, iar de la 1 septembrie va mai fi o creştere de încă 5%.

Vestea tristă pentru profesori este că sporurile şi indemnizaţiile nu fac parte din salariul de bază; prin urmare, nu toţi vor primi măriri. Ex­cepţie fac doar dascălii care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii: aceştia vor primi o majorare tot de 5%. Prin urmare, media ponderată a majorării salariale în anul 2015 este de 5,83%, respectiv creşte­rea medie a veniturilor pe toate cele 12 luni. Nici premii ori prime de vacanţă nu vor vedea dascălii anul acesta.

klaus1-300x225Citește și: Ghinion, 3,54% din PIB pentru educaţie

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*