Ultimele Știri

Băsescu: Stalin şi Hitler au stabilit să se rupă Basarabia din România. De ce nu am avea toţi aceeaşi cetăţenie?

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că a cerut cetăţenia moldovenească din „solidaritate” şi că românii sunt despărţiţi de moldoveni „pentru că doi criminali, unul se numea Stalin şi altul Hitler, au stabilit să se rupă Basarabia din România”, adăugând: „De ce nu am avea toţi aceeaşi cetăţenie?”.

Întrebat, duminică, la Craiova, de ce a solicitat cetăţenia Republicii Moldova, Traian Băsescu a explicat că a făcut acest demers „din respect” pentru cetăţenii Republicii Moldova, pe care îi consideră ca şi pe români.

„Având aceeaşi rădăcină, noi suntem despărţiţi de ei pentru că doi criminali, unul se numea Stalin şi altul Hitler, au stabilit să se rupă Basarabia din România şi Ribbentrop şi Molotov au semnat. De ce nu am avea toţi aceeaşi cetăţenie? În timpul meu s-au acordat 500.000 de cetăţenii româneşti cetăţenilor Republicii Moldova şi, ca semn de solidaritate, am considerat că pot să depun şi eu un dosar şi să fiu şi cetăţean al Republicii Moldova”, a subliniat Traian Băsescu. 

Unul dintre jurnalişti l-a întrebat despre o posibilă candidatură la preşedinţia Republicii Moldova.

„Hai, mă!”, a fost răspunsul lui Traian Băsescu.

Duminică, Traian Băsescu s-a întâlnit cu membrii Partidului Mişcarea Populară din judeţul Dolj, în timpul evenimentului fiind prezentaţi candidaţii PMP pentru alegerile locale din luna iunie.

Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, în 8 martie 2016, iar acum se află în etapa de avizare din partea mai multor instituţii.

Ulterior, cererea va fi examinată de către şeful statului, potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Deşi termenul legal este de un an, solicitarea fostului preşedinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chişinău, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova.

De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

În aprilie 2015, fostul şef de stat a făcut o vizită la Chişinău, fiind decorat de către preşedintele Nicolae Timofti.

„Am declarat că în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, declara atunci Traian Băsescu.

La rândul său, Nicolae Timofti spunea că Traian Băsescu ar putea primi cetăţenia moldovenească, luând în considerare meritele sale pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*