Ultimele Știri

Băsescu: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România

Fostul preşedinte susţine că în acest moment contextul regional ar favoriza proiectul unionist. Traian Băsescu a declarat, ieri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că ”soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România”.

”Realitatea este că – eu ca preşedinte i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti, că soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluiţie de viitor de egal interes şi pentru România şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui.

A încerca să ascundem realităţile istorice şi geopolitice este o greşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism, iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat”, a afirmat fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a mai spus că ”mulţi cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produce”, însă această abordare este greşită. ”România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit şi de autorităţile de la Chişinău. Adevărul este că şi România în mod egal are nevoie de Republica Moldova.

Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene ca populaţie, suprafaţă şi resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Foarte mulţi spun: dar bani, cât ne costă? Aici nu este o problemă de bani, ci una de viitor. Viitorul României, un viitor temeinic, se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu. El a precizat că în prezent Republica Moldova este frământată între două opţiuni – opţiunea independenţei şi opţiunea unirii cu România, adăugând că ”lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani din acest punct de vedere”.

”La începutul primului meu mandat acest curent era foarte slab în Republica Moldova şi îl găseai la unii oameni în vârstă şi la unii tineri. Astăzi, tineretul în general este unionist, iar cei care îşi aduc aminte istoria şi sunt în viaţă şi ei sunt un catalizator al unirii. De asemenea, bună parte din intelectualitatea de la Chişinău este favorabilă unirii, problema este se poate? Părerea mea este că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis cu Chişinăul posibilitatea reunificării celor două state româneşti”, a mai spus Traian Băsescu.

Premierul Moldovei se îndoieşte de disponibilitatea românilor

Fostul preşedinte a mai spus că acum este momentul realizării unirii României cu Republica Moldova, întrucât frământările din regiune ”arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice”. „Republica Moldova nu este ferită de surpriza intenţiilor Federaţiei Ruse cu privire la menţinerea ei în sfera de influenţă a Moscovei”, a afirmat Băsescu.

Premierul Valeriu Streleţ a respins, ieri, posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, spunând că ar presupune costuri inacceptabile pentru cetăţenii români. „Fraţii noştri de peste Prut au alte probleme”, a spus prim ministrul portalului Unimedia. „Nu cred că sunt mulţi entuziaşti care ar vrea să accepte descreşterea nivelului de viaţă al unei familii din Bucureşti sau Piteşti, în favoarea unirii”, a spus Streleţ.

„Ungaria a depăşit nişte limite”

Traian Băsescu a mai declarat, ieri, că Ungaria a depăşit nişte limite ”prin declaraţii publice legat de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România”. El a precizat că ţări precum Ucraina, Serbia sau Ungaria îşi pierd din credibilitate în relaţia cu România, neacordând minorităţilor româneşti drepturi. ”Ungaria cred că a depăşit nişte limite în intervenţionismul ei politic, prin declaraţii publice legat de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resursă financiară cât au minoritarii maghiari date de la Guvernul României”, a mai spus Băsescu.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Băsescu: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România

  1. Básescu, chiar nu gándeste, cánd sustine cá ar fi mai bine pentru ROMÁNIA dacá s-ar uni cu MOLDOVA? Románii nu sunt si fárá moldoveni destul de sáraci?….. Sau crede cá Rusii vor sta cu máinile in sán? Astfel si UNGURII pot opta pt REUNIFICAREA TRANSILVANIEI. ……… Hai sá vedem, cine este cel ce cautá invrájbirea intre etnii?!!!, Nici intrun caz nu UNGURII. Dacá MOLDOVENI VIN, ARDEALUL va deveni AUTONOM!!!!!!!!pt cá avem si asa prea multi de intretinut,si asta nimeni nu doreste……

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*