Băsescu: Procurorii şi judecătorii care au arestat preventiv persoane ce au fost apoi achitate să fie arestaţi imediat

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că procurorii care au cerut arestarea preventivă şi judecătorii care au aprobat-o pentru persoane care apoi au fost achitate ”ar trebui să fie imediat arestaţi pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe”. El lansează un atac dur împotriva ”lichelelor din presă”, care îl acuză că luptă împotriva justiţiei.

”În achitările din dosarele DNA de anul acesta, peste 100 de oameni au fost achitaţi. Aceştia au făcut peste 3000 zile de arest preventiv. Cred că procurorii care au cerut arestarea preventivă pentru aceşti oameni ar trebui să fie imediat arestaţi pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe. Ei trebuie arestaţi imediat alături de judecătorul care a încuviinţat arestarea. Aşa ar fi drept pentru că au distrus destine şi cariere pentru că aşa au vrut ei să apară la televizor ca fiind luptători anticorupţie”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

El susţine că ”şi un criminal are dreptul la o anchetă şi la un proces corect, iar până când un judecător îl găseşte vinovat prezumţia de nevinovăţie funcţionează”.

”Îmi pare rău, dar acesta este un principiu fundamental al statului de drept. Altfel revenim la anii 50 şi judecăm pe stadioane, sau mai nou prin click-uri date din faţa televizorului”, adaugă fostul preşedinte răspunzând unor comentarii pe pagina sa de Facebook.

Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că ”justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie”.

”Dacă spui că purtarea inculpaţilor cu cătuşe prin faţa DNA-ului, cu toate televiziunile invitate pentru transmisiuni în direct, nu respectă drepturi garantate de Constituţie, dreptul la apărare, sau prezumţia de nevinovăţie, divizia de lichele din presă trâmbiţează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie. Dacă îndrăzneşti să spui că abuzul în serviciu este greşit şi arbitrar definit în noul cod penal în condiţiile în care România a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei prin L 365/2004 (vezi art. 19) şi care conform Constituţiei prevalează, divizia de lichele din presă trâmbiţează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie. Dacă îndrăzneşti să ai o replică la un comunicat incorect al SRI sau la o declaraţie incorectă a doamnei Koveşi, divizia de lichele din presă te va acuza la ordin că eşti împotriva luptei împotriva corupţiei”, acuză fostul preşedinte.

El se declară convins că suntem într-un moment în care justiţia trebuie apărată ”chiar de unii oameni care sunt parte a justiţiei sau a unora care vor să folosească justiţia pentru a tranşa obiective politice sau personale”.

”Şi spun acest lucru cu dreptul moral pe care îl am ca om politic ce s-a bătut 10 ani cu o clasă politică înverşunată împotrivă-i, care a trecut prin două suspendări pentru ca justiţia să progreseze”, continuă Băsescu.

Traian Băsescu mai scrie că orice ziarist are dreptul să-i contrazică punctele de vedere, mai ales dacă din întâmplare a citit Constituţia sau Legea 365/2004.

”Am putea polemiza, iar publicul şi democraţia ar avea de câştigat. Dar când văd o întreagă divizie de jurnalişti care la comandă şi în cor mă acuză incorect, plasându-mă în tagma celor care luptă împotriva justiţiei, chiar că îmi vine să spun public: penibilă această divizie de lichele din presă. Justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie”, susţine Băsescu.viewscnt

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *