Ultimele Știri

Băsescu: Primesc jurământul lui Pop şi Câmpeanu, deşi au contribuit la un fals în interes public

A sosit timpul ca cei 11 crai de la răsărit ai Guvernului Ponta 4 să-și depună jurământul la Palatul Cotroceni, deși Traian Băsescu nu a fost deloc încântat, iar în deschiderea ceremoniei acesta a explicat că a fost obligat de o decizie CCR prin care să accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Câmpeanu.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a noilor miniştri s-a desfășurat repede, încât nici n-ai realizat că Guvernul va fi condus deja de alți oameni. Se părea că nici președintele, care-și numără zilele la Palatul Cotroceni, nu a fost încântat de alegerea făcută de Victor Ponta, iar „pentru a elimina orice dubiu” Traian Băsescu a declarat că este obligat să-i investească pe doi dintre miniștri de decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, fiindcă altfel ar fi refuzat să primescă jurământul al ministrului pentru Dialog Social, Liviu Pop și al ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, „care au contribuit prin distrugerea unor instituții ale educației la un fals în interes public”. 

„Din textul Constituției rezultă că, în cazurile prevazute la alin. (1) și (3) ale art.85, numirea de către Președintele României a miniștrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului și de investire, pe această bază, a miniștrilor, de către șeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român [art.61 alin. (1) din Constituția României] este un act obligatoriu, pe care Președintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârșirea unor fapte grave de încălcare a Constituției”.

Astfel, șeful statului a făcut trimitere la cazul de plagiat al premierului Victor Ponta. În 2012, Liviu Pop, ministru interimar al Educației, a schimbat prin ordin de ministru componența comisiilor CNADTCU și CNE care discutau acest caz și urmau să dea verdictul de plagiat. Sorin Câmpeanu a făcut parte din noul CNADTCU. Ca urmare a deciziilor luate de Liviu Pop, comisiile nu au mai putut da verdictul.

După discursul sobru al lui Traian Băsescu, cei 11 miniștrii au depus rând pe rând jurământul, printre care și foștii vicepremieri Daniel Constantin și Liviu Dragnea, care au rămas fără aceste funcții, singurul vicepremier rămas în Guvernul Ponta 4 fiind Gabriel Oprea.

Miniștrii care au depus jurământul sunt:

 • Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice 
 • Darius Vâlcov – ministrul Finanțelor Publice
 • Daniel Constantin – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
 • Grațiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
 • Mihai Tudose – ministrul Economiei, Comerțului și Turismului
 • Andrei Gerea – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri
 • Sorin Grindeanu – ministrul pentru Societatea Informațională 
 • Sorin Câmpeanu – ministrul Educației și Cercetării Științifice
 • Ioan Vulpescu – ministrul Culturii
 • Angel Tilvar – ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste hotare
 • Liviu Pop – ministrul delegat pentru Dialog Social.

Atunci când urma să depună jurământul și Darius Vâlcov, Traian Băsescu i-a spus să se grăbescă: „Puteți să vă faceți cruce și din mers, să mai câștigăm timp”, iar cu Liviu Pop a refuzat să dea mâna.

La finalul ceremoniei, președintele le-a spus membrilor noului Guvern: „Vă doresc succes. La revedere!”, după care a părăsit sala.

La ceremonie au participat toți membrii Guvernului Ponta 4,în frunte cu premierul Ponta, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu, care i-a ținut locul lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*