Ultimele Știri

Băsescu nu mai candidează. Rămâne sistemul?

Se ştie că Băsescu nu mai poate candida, conform Constituţiei. Numai că Elena Udrea şi Klaus Iohannis sunt susţinuţi de el. Dacă ajung preşedinţi oamenii lui Bădia Traian nu-i exclus că Regimul Băsescu să nu-şi dea obştescul sfârşit atunci când ar vrea poporul. Şi în cazul suspendării ne-a ameninţat, IL Prezidente Băsescu, că va intră în campanie. Aşadar, cu siguranţă, va fi o campanie extrem de murdară, în care, cu siguranţă, îi va ataca pe aceia care nu sunt de partea lui, protejându-i pe madam Udrea şi pe Iohannis, cel cu şase case, achiziţioante, nu-i aşa, din meditaţii.

În perspectiva unei eventuale suspendări, cea de-a treia, Traian Băsescu se dă temerar şi netemător, pe ideea că o să-i bată pe nevolnicii care se joacă cu focul: „Intru în campanie şi nu o să le fie bine; am o capacitate uriaşă de revitalizare”. În fond, ce mai are de pierdut locatarul de la Cotroceni? Se ştie că poate să-şi dea în petic, că onorata Curte Constituţională îl dezleagă de obligativitatea de a fi echidistant, mediator, factor de echilibru între puterile statului. Traian Băsescu poate să-şi facă de cap fără consececinţe instuţionale.

De unde i se trage „uriaşa capacitate de revitalizare”? În primul rând de la sistemul securistic făurit de el, cu care l-a înlocuit pe cel al lui Ion Iliescu. Sistem „anacronic”, pe care fostul căpitan de vapor, ajuns, printr-o nefastă conjunctură politico-electorală preşedinte de republică, îl înfierează obsesiv, cu sfânta manie portocalie şi îl ridică în slăvi pe cel făurit de domnia sa, ca să-şi instituie puterea personală. A schimbat mii de procurori, şi-a pus în sistemul judiciar oameni obedienţi, a bătut cu pumnul în masă pe la bilanţurile justiţiei şi DNA, ca să se ştie cine e jupânul democraţiei băsiste din România.

Sistemul iliescian părea a fi fără de moarte. Câştigă însă alegerile Băsescu, cel care vărsase lacrimi de crocodil, smiorcăindu-se în plâns pe tema „Dragă Stolo”.  Şi, şi-a subsumat tot, administraţie, poliţie, sevicii secrete, justiţie, CSM, CCR. Şi-a făcut sistemul său obedient şi credincios, sub sloganul că  reformează, modernizează, eficientizează.

Toate sunt efemere şi trecătoare pe lumea asta. Peste două luni fostul comunist, Băsescu, trebuie să plece. Sistemul lui mai rămâne o vreme în inerţia că îl ascultă, Băsescu legănându-se în iluzia că mai are slugi credincioase.

Vrând-nevrând vine un alt sistem. Al lui Ponta? Al lui Iohannis? Al madamei Udrea? Mi-aş dori un sistem cu adevărat european, în serviciul ţării, nu al unei persoane sau al unei găşti.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*