Băsescu: Nu-i apăr pe corupţi. SRI, DNA dar şi ICCJ au decis că poporul vrea spectacol şi aruncă Justiţia la orizontul anilor ’50

traian basescu

Traian Băsescu a acuzat sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că instituţiile statulului- DNA, SRI şi ICCJ- fac spectacol pentru acapararea puterii şi „din slugărniciei faţă de noul preşedinte”, ignorând dreptul la apărare pentru cei acuzaţi şi ducând justiţia la orizontul anilor 50.

”Începînd cu 2015, în loc să continue procesul de consolidare al justiţiei “trei bugetari” din vîrful instituţiilor de forţă, SRI, DNA dar şi ICCJ au decis că poporul vrea spectacol şi în numele acaparării puterii de către ei înşişi şi a slugărniciei faţă de noul preşedinte au oferit spectacol. Ce au refuzat însă cei trei? Au refuzat să garanteze dreptul fundamental la apărare pentru cei acuzaţi de procurori, aruncând justiţia la orizontul anilor 50 şi făcându-se a uita că: 1.Persoanele suspectate sau acuzate nu trebuiesc prezentate public ca şi cum ar fi vinovate, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică (vezi pasiunea pentru încătuşări cu transmisiune în direct); 2.Orice dubiu cu privire la vinovăţie trebuie interpretat în favoarea persoanei suspectate sau acuzate ( nu invers, aşa cum se procedează acum); 3.Suspectul sau acuzatul au dreptul la tăcere şi de a nu se autoincrimina iar exercitarea acestui drept nu poate fi utilizat împotriva suspectului sau acuzatului şi nu poate fi interpretat a fi o dovadă a săvârşirii infracţiunii”, a scris sâmbătă Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte a atacat şi o parte a presei care a vorbit despre poziţiile sale publice, ale preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi ale fostului premier Victor Ponta în raport cu justiţia.

”Trebuie să învăţăm împreună că respectarea drepturilor fundamentale stă la baza unei societăţi democratice şi că ele, drepturile fundamentale, nu sunt un lux, ci o condiţie obligatorie. Nu-i apăr pe corupţi, dar apăr ce am construit cu preţul a două suspendări şi a unei opoziţii crâncene cu Parlamentul, şi mai presus de orice, apăr statul de drept, singura soluţie ca ţara să progreseze. Observ o campanie hotărâtă şi în acelaşi timp mincinoasă a gradaţilor din presă în a convinge că, în raport cu justiţia, Tăriceanu, Ponta sau Băsescu sunt tot una. Mai au puţin şi vor susţine în scrierile lor penibile că de fapt eu mi-am aranjat cu Tăriceanu suspendarea din 2007, iar suspendarea din 2012, plecând de la premisa <<dogită>> de sergent major executant, s-a făcut pentru că aşa m-am înţeles cu Ponta. Asta face, după mintea lor, ca astăzi eu, Tăriceanu şi Ponta să luptăm împreună împotriva Justiţiei. Cât de penibili pot fi unii gradaţi din presă”, a scris Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că militează pentru o justiţie independentă, dar care respectă drepturile fundamentale, în timp ce ”Tăriceanu şi Ponta vor o justiţie controlată politic”.

”Şi ce să vezi, dacă există justiţie, susţin gradaţii din presă, ea a început să existe începând cu 2015, odată cu instalarea domnului Klaus Iohannis la Cotroceni. Pentru ei justiţia este aceea în care procurorii transmit presei documente acuzatoare din dosare, pentru ei justiţia este aceea în care oameni încătuşaţi sunt purtaţi cu cătuşe prin faţa televiziunilor înainte de a fi judecaţi, pentru ei justiţia este acceea în care acuzaţii sunt judecaţi de popor şi de tot soiul de jurnalişti şi politruci la televiziuni, pentru ei justiţia este aceea în care Preşedintele este nemulţumit de o hotărâre definitivă drept pentru care slugile aprobă grăbite o cale extraordinară de atac etc, etc. Nu, doamnelor şi domnilor gradaţi! Este o abordare falsă şi care degradează justiţia”, a adăugat fostul preşedinte.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *