Ultimele Știri

Băsescu mai poate fi viitorul României?

Mulţi români se întrebă, în calitatea lor de alegători, în noiembrie, de ce Dreapta are atât de mulţi candidaţi la preşedinţie. Unul – din partea PDL – a picat, după ce PNL şi PDL au anunţat căsătoria: a rămas nu Predoiu, al PDL, ci Iohannis, al PNL. A căzut de la preşedenţie şi Cristian Diaconescu, fost PSD, fost consilier al lui Băsescu, fost şef şi fondator al Fundaţiei Mişcarea Populară, pe care Băsescu, de dragul Elenei Udrea, l-a îndepărtat şi de la şefia fundaţiei, şi din statutul de prezidenţiabil. A rămas Elena Udrea.

Liderul PDL Vasile Blaga, politician cu stagii şi implicit experienţă pe scena politică, dar cam din topor, cum se spune, îşi face datoria cum găseşte domnia sa de cuviinţă în perioada preelectorală. A fost vineri la Craiova şi duminică la Iaşi, unde s-a vrut mai picant decât în Bănie, la întâlnirea cu membrii şi simpatizanţii ACL. Convins, din atâtea şi atâtea bătălii politice, că în precampanie şi apoi în campanie trebuie să fii dur, „să dai cu părul” în adversar, tenorul PDL chiar asta a făcut. Nimic despre candidatura lui Klaus Iohannis. Numai că, aşa cum se întâmplă de obicei, causticitatea şi vehemenţă nu sunt şi semne ale profunzimii şi supletii în gândire. 

Despre amorul devastator al lui Băsescu faţă de Elena Udrea nici nu mai are rost să discutăm. Aşa că refuz să discut despre motivaţia ravagiilor pe care le-a făcut Băsescu în rândul membrilor unui partid care au crezut în el.

Dar revin cu întrebarea referitoare la marele număr  al candidaţilor Dreptei. Explicaţia ar fi simplă, chiar dacă este un pic întortocheată. Băsescu ştie că Iohannis nu va câştigă preşedinţia. În condiţiile în care a pierdut PDL – nu din cauza lui Blaga (acesta e doar capul de afiş), Băsescu a trebuit să inventeze un alt partid. Ştia de mult timp că membrii PDL nu o vor putea suportă pe Elena Udrea drept preşedinte al partidului. A făcut semecheria cu Fundaţia Mişcării Populară şi instalarea în fruntea acesteia a lui Cristian Diaconescu, o plastilină în mâinile lui Băsescu (nu intuiesc din ce motiv), pentru ca, apoi, să-i dea un picior în fund şi s-o lanseze ca prezidenţiabilă pe Elena Udrea.

Dar ce se va întâmplă după alegerile prezidenţiale din noiembrie? Evident, Elena Udrea nu va câştiga. Va fi momentul în care Băsescu va spune: Vedeţi, n-aţi vrut voi, cei din Dreapta, să o puneţi în frunte pe Elena Udrea, iar Dreapta a pierdut, cu Iohannis în frunte. Soluţia ar fi, din punctul de vedere al lui Băsescu, ca toate partidele de Dreapta să i se supună, nu lui direct, ci prin intermediul Elenei Udrea. Este evident că acesta este scenariul lui Băsescu: o dreapta cât mai divizată, care să aibă, ulterior, nevoie de ajutorul lui Băsescu. Vor fi unii capabili să creadă că Băsescu poate fi viitorul României? Eventual, prin intermediul Elenei Udrea?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*