Ultimele Știri

Băsescu despre ministrul de Finanțe: ”Să ia în mână Codul Fiscal şi să vadă ce face cu el în timp util”

traian-basescu-

Traian Băsescu a declarat joi, 4 ianuarie, că Victor Ponta nu poate modifica redevențele și că acesta trebuie să înțeleagă bine ”cum funcționează aceste mecanisme”. Conform președintelui, redevențele sunt stabilite de legea petrolului și gazelor și sunt modificate în funcție de mărimea zăcământului.

Acesta a declarat că deși Victor Ponta este preocupat de a nu deranja companiile prin modificarea redevențelor, acestea nu pot fi modificate decât în cazul în care există o adresare directă către cei 44 de concesionari ai României, de la care se obține un acord.

„Am înţeles că asta îl frământă pe domnul prim-ministru Victor Ponta, stabilitatea fiscală, să nu deranjeze prin modificarea redevenţelor companiile. Eu vreau să-l atenţionez că nu poate modifica redevenţele şi trebuie să înţeleagă foarte bine cum funcţionează aceste mecanisme. Redevenţele sunt stabilite de legea petrolului şi gazelor şi ele au nişte matrici de calcul, dar care pleacă, în principiu, de la mărimea zăcământului şi au valori între 3% din valoarea ţiţeiului sau a gazului extras până la 13,5%, repet, în funcţie de mărimea zăcământului, dar mai există în spate şi o metodologie extrem de complicată. Ca să modifici redevenţele, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor”

Băsescu a declarat că statul, în schimb, poate modifica două taxe precum suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale. Potrivit acestuia, însă, aceste taxe ar trebui să dispară de la 1 ianuarie 2015.

„Mai sunt două taxe, una este suprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea preţului la gaze pentru industrie şi a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste două taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astăzi cum menţine redevenţele. Nu redevenţele le menţine, că astea sunt în lege, nu are cum să umble la ele fără acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste două taxe: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie să dispară la 1 ianuarie. Guvernul le poate menţine numele şi să le mărească, pentru că taxele sunt problema Guvernului, se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze cu ei sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă şi să mai pună şi ceva peste pentru a creşte veniturile bugetului”.

Atribuția aceasta îi revine ministrului de Finanțe, conform președintelui.

„Ca să clarificăm şi cine trebuia să facă treaba asta – Ministerul de Finanţe. Este treaba Ministerului Finanţelor, pentru că el administrează Codul Fiscal, iar aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal nu în acordurile de concesiune. Deci, taxele sunt o opţiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevenţe, care necesită discuţia cu toţi concesionarii”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*