Băsescu: „Armele nucleare nu pot fi mutate fără acordul Rusiei. E o ştire fantezistă”

Fostul şef de stat, Traian Băsescu, a declarat, joi, la Realitatea TV, că ştirea potrivit căreia SUA ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate la baza Incirlik din Turcia către baza de la Deveselu, din România, este una „fantezistă” în condiţiile în care focoasele au un regim de depozitare special şi nu pot fi mutate de pe o zi pe alta, iar mutarea lor ar însemna încălcarea Acordului START. „Nici Federaţia Rusă, nici SUA nu pot să îşi ia arsenalul nuclear să îl mute cum vor fără acordul celuilalt pentru că asta înseamnă încălcarea acordului de diminuare a riscului nuclear”, a subliniat, în acest sens, liderul PMP.

„O astfel de mişcare implică un proces de negociere între deţinătorul focoaselor nucleare şi ţara gazdă care ia ani de zile, pentru că odată depozitate pe teritoriul unui stat, riscurile pentru acel stat sunt extrem de ridicate. Amplasarea armamentului nuclear de pe teritoriul UE este parte a unui acord cu Federaţia Rusă. Acordurile START exact asta au vizat: reducerea riscurilor nucleare. Nu poate nici Federaţia Rusă, nici SUA nu pot să îşi ia arsenalul nuclear să îl mute cum vor fără acordul celuilalt pentru că asta înseamnă încălcarea acordului de diminuare a riscului nuclear.
Sunt multe componente care fac necredibilă această informaţie”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă ar fi de dorit ca arsenalul nuclear să ajungă pe teritoriul României, fostul şef de stat a punctat faptul că„România şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de NATO, dar şi pentru propria ei securitate acceptând amplasarea pe teritoriul său a scutului antirachetă”, iar amplasarea de focoase nucleare reprezintă „un alt capitol, cu un alt nivel strategic”.

„Trebuie o decizie politică bine analizată cu plusuri şi minusuri. Nu m-aş putea pronunţa (…) Trebuie gândită bine o astfel de abordare şi nu e o abordare simplă. Şi analiza noastră pentru amplasarea rachetelor de la Deveselu a fost o analiză îndelungată până când am spus ‘da’, cântărind cu multă atenţie avantajele, dezavantajele, sprijijnul pentru propria noastră securitate naţională, dar şi riscurile la adresa securităţii naţionale când iei astfel de decizii”, a adăugat preşedintele PMP.

În viziunea fostului şef de stat, arsenalul nuclear din Turcia nu va fi mutat prea curând, ţinând cont de complexitatea facilităţilor care ar trebui create.

Nu exclud posibilitatea ca diverşi responsabili politici să dispute acest lucru în cercurile de la Bruxelles pentru că e evident Turcia a luat-o într-o direcţie în care nu mai ştim când îşi va reveni (…) Turcia aflându-se la stadiul la care ameninţă SUA şi ameninţă UE. După părerea mea, cele mai nefericite poziţii pe care le-a avut Erdogan vreodată, nefericite pentru Turcia pentru că nimeni nu va ceda şantajului. Din punctul meu de vedere, SUA nu se vor grăbi să mute arsenalul nuclear din Turcia cu atât mai mult cu cât trebuie realizate nişte facilităţi extraordinar de complexe, depozite pentru acele focoase. Acele focoase trebuie să aibă langă ele avioanele de bombardament, care nu sunt avioane de vânătoare, care necesită piste speciale, hangare speciale. E un lucru extrem de complicat. Înafara de asta, ţineţi cont că trebuie discutat cu Federaţia Rusă”, a explicat Băsescu.

Potrivit unor surse citate de site-ul EurActiv.com, SUA ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate la baza Incirlik din Turcia către baza de la Deveselu, din România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara. Aceste informaţii au fost, însă, respinse cu fermitate de MAE.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *