Baroul Bucureşti l-ar putea exclude pe Victor Ponta din rândul avocaţilor, după ce i-a fost retras titlul de doctor

Ponta

Baroul Bucureşti are programată pentru marţi şedinţa în care ar trebui să dezbată excluderea lui Victor Ponta din rândul avocaţilor.

Solicitarea a fost formulată de europarlamentarul Monica Macovei, după ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauza că a plagiat.

Surse din Barou citate de News.ro spun însă că este probabil că discuţiile să fie amânate, în contextul în care fostul premier este aşteptat să transmită avocaţilor din consiliul de conducere un punct de vedere cu privire la documentul Monicăi Macovei.

Se întâlnesc des astfel de tertipuri procedurale, respectiv de a remite puncte de vedere în ziua discutării cererii. În această situaţie, în conformitate cu regulamentul Baroului, soluţionarea este amânată.

Monica Macovei susţine că Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără să dea examen.

„Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercită profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

„Consiliul va decide prin vot dacă sunt documente suficiente şi dacă toată lumea este lămurită sau dacă se va desemna un raportor, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare, de exemplu, dacă ordinul a fost sau nu comunicat, dacă a fost sau nu contestat sau suspendat.

Este posibil să cerem şi punctul de vedere al avocatului (Victor Ponta – n.red.) sau chiar să fie invitat pentru a uza de dreptul la apărare. Dacă va aprecia, consiliul o va invita şi pe autoarea cererii (Monica Macovei – n.red.) „, a declarat decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, după depunerea cererii de către Monica Macovei.

Cum poate fi Ponta dat afară din avocatură – legea îi dă destul timp

Potrivit legii, calitatea de avocat încetează „prin renunţarea scrisă la exerciţiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s-a luat măsură excluderii din profesie că sancţiune disciplinară, dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat.”

Legea mai prevede că este nedemn de a fi avocat:

  • – cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei
    – cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârşit abateri disciplinare grave, sancţionate cu măsură excluderii din profesie
    – cel căruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercită profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară

În cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuală excludere că urmare a unei abateri disciplinare, hotărâre care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucureşti dacă retragerea titlului de doctor va rămâne definitivă la instanţa.

Potrivit legii, „înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competenţe, persoană care se consideră vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă această există, în termen de 30 de zile de la dată comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”.

Abia după ce o eventuală cerere de revocare a ordinului ministrului va fi soluţionată, Victor Ponta s-ar putea îndrepta către instanţa de contencios administrativ, într-un termen de cel mult şase luni.

Astfel, doar pentru că procesul prin care judecătorii vor decide dacă menţin sau nu retragerea titlului de doctor să fie deschis ar putea dura şapte luni.

„În ipoteza în care se admite de către instanţa de judecată contestaţia domnului Ponta, Consilul Baroului Bucureşti respectă hotărârea instanţei de contencios. În caz contrar, Consiliul Baroului Bucureşti va lua în discuţie cauza şi va proceda în consecinţă. Solicitarea de excludere din barou rămâne în evidenţă până la o decizie a instanţei”, a explicat fostul decan al Baroului Bucureşti, Ilie Iordăchescu.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat pe 1 august ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *