Ultimele Știri

Baronul șpăgar al Buzăului împreună cu finul intermediar au fost reținuți

Cristian Bîgiu

După opt ore de percheziții la sediul Consiliului Judeţean Buzău și alte șase de audieri, anchetatorii anticorupție l-au reținut pe Marian Bîgiu și pe intermediarul banilor primiți drept mită, Florin Colgiu, de 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract.

În această noapte procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui CJ Buzău, Cristinel-Marian Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate în acest proces.

Conform comunicatului transmis de DNA, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Acum un an de zile, directorul din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul preşedintelui Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată firmei căreia i se atribuise anterior contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă cu aceeași firmă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.

În vârstă de 47 de ani, social-democratul se află la primul său mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, fiind ales pe listele USL în 2012. Bîgiu a trecut de la PNL la PSD în acestă toamnă beneficiind de ordonanţa „traseismului”.

Numele lui Bîgiu apare şi în stenogramele din dosarul ASF, alături de numele Doinei Tudor, senator USL de Buzău,  soţia lui Daniel Tudor şi deputatul Dan Motreanu. Bîgiu este vizat si într-un dosar al fostului ministru Cristian David.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*