Ultimele Știri

Baronii roșii vor să scape de cătușe prin modificarea Codului penal! Ponta: Nu știu…

ponta

Baronii roșii pregătesc câteva modificări ale Codului de Procedură Penală pentru a putea scăpa de arestarea preventivă. Prin acest proiect de lege mai mulți senatori PSD vor să blocheze cercetarea unui parlamentar anchetat  pentru corupție, acesta nu mai poate fi încătușat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu.

Proiectul de lege îi aparține senatorului PSD Șerban Nicolae, cunoscut ca un apropiat al infractorului Cătălin Voicu, parlamentar social democrat condamnat la șapte ani de închisoare pentru coruptie.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament la începutul anului 2015, iar  în acest moment se află pe masa Comisiei Juridice a Senatului. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, însă a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului la data de 17 martie.

Modificările încep cu articolul 202, referitor la „scopul, condițiile generale de aplicare și categoriile măsurilor preventive.”  Potrivit inițiatorilor,  arestarea preventivă se dispune în următoarele două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urmă, arestul sever, este un concept nou introdus, care nu există în vechiul Cod de Procedura Penală.

La art. 208, se introduc doua alineate noi, având următorul cuprins:

„(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art 202 alin (4) lit. a), d) și e),nu este încătușat în nici o împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.
(6) Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spațiul public, trebuie să fie proporționale cu pericolul concret pentru ordinea publică apreciat potrivit art. 223″.

O altă modificare vizează eliminarea posibilității de a dispune arestul la domiciliu pe baza gradului de pericol al infracțiunii. Astfel, se propune modificarea art 218, alineatul doi, care elimină „gradul de pericol al infracțiunii”.

Premierul ‘nu știu’ spune că nu are cunoștință despre proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală. Premierul Ponta face pe neștiutorul când vine vorba de penali și cătușe, bineînțeles după ce l-au salvat pe Dănuț Șova de pușcărie, într-un dosar în care nici acesta nu ar fi străin. 

„Nu cunosc proiectul de care mă întrebați”, a răspuns Victor Ponta, apoi a căutat să fugă de întrebările ziariștilor, precum penalii de cătușe.

Prin aceste acțiuni penalii din Parlamentul României vor să își salveze piele și să scape de pușcărie, probabil ‘Marțea Neagră’ va fi reeditată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*