Ultimele Știri

Barack Obama, în vizită în statele baltice înainte de summitul NATO

Preşedintele american Barack Obama a ajuns miercuri la Tallinn pentru a marca angajamentul Statelor Unite alături de ţările baltice, într-un moment în care NATO denunţă acţiuni militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat cu puţin timp înainte de ora 06.30 pe aeroportul internaţional din capitala acestui mic stat situat pe malul Mării Baltice, care a intrat în NATO în 2004.

Ulterior, președintele american va participa, joi și vineri, la summitul NATO din Newport, Țara Galilor. Criza din Ucraina și o reacție la acțiunile Rusiei din această țară va fi principalul subiect de pe agenda discuțiilor.

Răspunsul american în fața jihadiștilor din Statul Islamic (SI), care au revendicat decapitarea unui al doilea jurnalist american, se va afla de asemenea pe ordinea de zi. Obama a părăsit Casa Albă marți fără a reacționa personal la publicarea videoclipului cu presupusa execuție.

Obama se va întâlni la Tallin cu președinții celor trei state baltice, care s-au alăturat NATO în 2004 după cinci decenii în lagărul sovietic: estonianul Toomas Hendrik Ilves, lituaniana Dalia Grybauskaite și letonul Andris Berzins.

El ar urma să explice, potrivit unor înalți responsabili ai administrației, că Statele Unite ale Americii consideră sfinte angajamentele asumate în virtutea Articolului 5 privind apărarea colectivă a membrilor NATO și nu vor tolera nicio agresiune rusă asupra unor țări aliate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*