Ultimele Știri

Barack Obama autorizează atacuri aeriene în Irak

Preşedintele american, Barack Obama, autorizează atacuri aeriene ţintite împotriva militanţilor Statului Islamic ce ameninţă zona de nord a Irakului.

„Am autorizat atacuri ţintite, în caz de necesitate, pentru a ajuta forţele irakiene, care luptă pentru (…) a-i proteja pe civilii blocaţi”, a declarat Obama, la Casa Albă.

Decizia preşedintelui american de a lansa atacuri militare ţintite vizează şi protejarea personalului american aflat la faţa locului, în cazul în care extremiştii islamici avansează către Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

„Ne-am propus să luăm măsurile necesare dacă ei vor amenința bazele noastre de oriunde din Irak, inclusiv Erbil şi Bagdad”, a spus Barack Obama.

Totodată, Statele Unite au paraşutat, joi, hrană şi apă pentru miile de membrii ai minorităţii religioase Yezidi, care sunt ameninţaţi de militanţii Statului Islamic la Sinjar.

„Noi putem acţiona, în mod reponsabil şi prudent, pentru a evita un eventual act de genocid”, a mai adăugat preşedintele american.

Populaţiile alungate în ultimele zile sunt blocate, fără apă sau hrană, în munţi.

„În cursul ultimelor zile, femei, bărbaţi şi copii au fugit din această zonă şi mii, probabil zeci de mii dintre ei, se ascund în munţi având doar haine cu ei. Ei nu au hrană şi nici apă”, a subliniat Obama.

„Ne confruntăm cu o situaţie în care nevinovaţi ar putea fi victimele unor violenţe teribile. Statele Unite nu-şi pot întoarce privirea”, a continuat Barack Obama.

Atacurile aeriene împotriva extremiştilor islamici sunt printre primele lansate de armata americană de la retragerea sa din Irak, în 2011.

Barack Obama a declarat că nu va permite ca Statele Unite să se implice „într-un alt război în Irak”, reafirmând că nu intenţionează să trimită trupe la sol.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*