Ultimele Știri

Banii ascunși din „Gala Bute”

dosarul gala bute dna udrea obreja

Dosarul Gala Bute este un dosar mic de corupție, însă cea mai mare parte a banilor cheltuiți pentru organizarea evenimentului sportiv sunt bani publici, care au fost utilizați ilicit.

Caracatița extinsă a banilor publici pentru 9 iulie 2011, momentul desfășurării Galei Bute, cuprinde suma de 1,9 milioane de euro, pe care Elena Udrea și Rudel Obreja au dorit să-i înlocuiască cu fonduri europene.

Oricum românii nu au bani pentru organizarea unei asemenea competiții, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a gândit că va promova turismul românesc din bani europeni. Dar europenii au refuzat să deconteze suma, acuzând o fraudă de proporții, documentată într-un raport implacabil al DLAF. Totuși, pentru MDRT era prea târziu, fiindcă contractul de prestări servicii de promovare, în valoare de 10.175.168,44 lei, era semnat cu firma lui Rudel Obreja, SC Europlus Computers SRL, iar în baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Procurorii DNA au stabilit că doar 1% din sumă a fost cheltuită pentru promovarea brandului turistic al României și numai 22% din bani au putut fi justificați de firma lui Rudel Obreja cu documente, restul având o destinație necunoscută.

Și, atunci, unde s-au scurs cei 1,9 milioane de euro, proveniți 1,5 milioane de la Ministerul Turismului și 400.000 de euro de la companiile de stat?

Elena Udrea și Rudl Obreaj

Cele aproximativ 2 milioane de euro sunt banii de fațadă cheltuiți din bani publici, pentru că Ministerul Dezvoltării a virat alte 45 de milioane de lei, în mai multe tranşe, în aceeași perioadă, către o societate a omului de afaceri Adrian Gărdean, iar o parte din sumă era dedicată aceluiași Rudel Obreja, mai exact 3 milioane de lei, pentru a achita creditul luat de la BRD, pentru organizarea galei de box profesionist.

În trasferul acesta de bani este implicat și Cornel Resmeriţă, primarul PSD din Lupeni, fapt pentru care a fost reținut pentru 24 de ore. De altfel, omul de la conducerea primăriei cu cele mai mari restanțe la stat, este intrat în vizorul ANI de mai mult timp din cauza unor neconcordanţe între declaraţia de avere şi situaţia financiară reală.

Implicația Elenei Udrea este clară, mai ales dacă urmărim firul scurt al banilor și al oamenilor săi, pentru că Adrian Gărdean, când avea o problemă cu primăriile care întârziau plăţile, el apela la două persoane din MDRT: Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea, și Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, reținuți și aceștia. Se pare că din procentele stabilite din plăţile către Termogaz, firma lui Gărdean, se întorceau în buzunarele lor sau mergeau acolo unde hotărau ei, circa 10%.

dosarul gala bute dna

Așadar toți acești oameni implicați în Dosarul „Gala Bute” nu numai că au cheltuit ilegal banii publici, dar și-au făcut avere din bugetul statului printr-un mecanism îngrozitor. Prejudiciul ar depăși suma de 3 milioane de euro, deși se urmăresc doar scurgerile de marginea „Galei Bute” sau scandalul politic din jurul cazului.

Chiar și cel care a descoperit acest caz de corupție printr-o anchetă jurnalistică, Cătălin Tolontan, a afirmat că o parte din banii alocaţi pentru Gala lui Lucian Bute pot fi recuperaţi de statul român.

„Ce am scris noi în Gazeta Sporturilor este următorul lucru: acei bani, aproape 2,5 milioane de euro, care au fost iniţiaţi ca fiind bani europeni, au fost însoţiţi, conform procurorilor, de o serie de nereguli şi chiar procurorii le numesc „infracţiuni”. La final, aceşti bani nu au ajuns unde trebuiau, parte importantă din ei, şi se află, în continuare, în conturile unor bănci şi aşteaptă să fie încasaţi de statul român. O bună parte a banilor sunt neatinşi de frică”.

Acum nu rămâne decât statului să nu-i fie frică și să-și redobândească banii. Dar cum statul este reprezentat de „aleșii”, care se înmulțesc după gratii, speranța confiscării averilor se stinge treptat.

gala bute dna elena udrea

avere1Citește și: De ce nu are loc confiscarea averilor marilor corupți?

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Banii ascunși din „Gala Bute”

  1. Să presupunem ca-i aresteză pe toţi corupţii României şi că le vor confisca averile … Ce garantie vom avea ca banii publici nu vor fi furati in continuare, de altii, mai putin impertinenti si mai precauti, care vor invata lectia si vor disparea dupa ce si-au umplut conturile, saracind tara ?
    Este foarte bine că serviciile şi DNA-ul îsi fac treaba şi sunt puternice, dar nu e suficient. Pentru o Românie puternică, trebuie să fim şi noi puternici şi uniţi
    În acest sens, propun să ne unim în acest grup (https://www.facebook.com/groups/346693548859392/?pnref=lhc ), toţi cei care ne dorim crearea unui partid în scopul înlocuirii actualei clase politice cu politicieni necorupti, dispusi sa dea testul cu poligraful la intrarea în partid, iar în cazul în care vom ajunge la putere, testarea să se facă la inceputul mandatului, la sfarsitul acestuia, precum şi oricând există o presupunere de încalcare a legii.
    Ce este mai usor: sa te chinui sa combati coruptia sau sa o previi, prin testul poligraf?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*