Ultimele Știri

Băncile vor fi obligate, din 3 martie, să afișeze comisioanele la ATM

Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind obligativitatea băncilor de a informa consumatorii asupra tutu­ror taxelor şi comisioanelor percepute la efectuarea unei tranzacţii prin bancomat a fost publicat în Monitorul Oficial. Acestia i s-au adus modificări, precum anunţarea taxelor şi comisioanelor sub formă de procent, nu în sumă fixă, perioada de aplicare a ordinului fiind dublată, de la două la patru luni.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 3 noiembrie, cu aplicabilitate din data de 3 martie, adică după patru luni, nu 60 zile, aşa cum se menţiona în ordin.

Bancherii s-au opus acestor modificări pe motiv că afişarea comisioanelor în valoare absolută la bancomatele altor bănci decât cele emitente ar necesita schimbări inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard şi Visa şi ar presupune ca orice bancă din sistem cu reţea ATM să poată vedea în timp real comisioanele tuturor celorlalte.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) consideră că ar putea fi implementat cel mult un sistem de afişare al comisioanelor doar în cazul operaţiunilor cu carduri desfăşurate la ATM-urile băncilor emitente, însă cu anumite limitări. Chiar și pentru a implementa acest sistem, CPBR consideră că este nevoie de o perioadă de până la 12 luni și fonduri consistente, potrivit Curierului Național.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*