Băncile încearcă să intre din nou pe piață, după o cădere liberă. Avansul cerut pentru creditele ipotecare va fi redus semnificativ

  • Nicoleta Ungureanu
  • 4 august 2016
  • Economie
casa

Băncile schimbă condițiile privind avansul pentru creditele ipotecare, după ce vreme de două luni s-au aflat în cădere liberă. După ce băncile au cerut avansuri de 30-35% pentru imobile, cererea a scăzut drastic.

După o încercare eșuată, băncile se gândesc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentanţilor asocia­ţiei băncilor (ARB), iar alte precum BCR şi Piraeus au făcut deja pasul înapoi, scrie Ziarul Financiar.

BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.

„Problema de accesibilitate este dată de creşterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinţă directă a legii dării în plată. BCR nu şi-a dorit şi nici nu a planificat vreodată creşterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare şi mai accesibil finanţator imobiliar din România“, declară reprezentanți ai băncii.

Piraeus Bank a taiat și ea avansul la creditele ipotecare la 20%, după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%, cel mai mare nivel din piaţă.

„Se intră într-o stare de normalitate odată cu reducerea avansurilor. Este un semn că băncile îşi doresc să dea credite şi să intre din nou în piaţă. După anunţul BCR cu siguranţă vor urma şi alte bănci. Mă aştept ca băncile mici să reducă avansul şi mai mult, poate chiar să-l ducă înapoi la 15%, în condiţiile în care ele au nevoie de atuuri competitive în faţa jucă­to­ri­lor mari“, a declarat Liviu Andrei, co­proprie­tar al Alliance Finance Broker.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *