Ultimele Știri

Băncile grecești, închise până la referendum și retrageri limitate de la bancomat

national-bank-of-greece

Băncile greceşti vor fi închise până pe 5 iulie, ziua în care va avea loc referendumul privind propunerile creditorilor, iar retragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi, conform unui anunț făcut de premierul Alexis Tsipras, după o întrevedere cu reprezentanții Băncii Greciei.

După ce în week-end grecii au stat la cozi interminabile, dorind să-și retragă bani din bancomatele din toată ţara, fiind speriați probleme economice și de deciziile BCE și a Eurogrupului de a nu prelungi programul de asistență financiară pentru Grecia, băncile au întrat într-o vacanță de o săptămână.

Decizia valabilă între 28 iunie şi 6 iulie pentru instituţiile financiare a fost luată de preşedintele ţării Prokopis Pavlopoulos şi de premierul Alexis Tsipras în urma unei ședințe comune cu șefii Băncii Naționale din Grecia, iar în documentul semnat se face referire la „caracterul de extremă urgenţă şi necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar şi economia grecească din cauza lipsei de lichididăţi provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia”.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat că a cerut din nou Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor, iar până la referendum este absolut necesară instaurarea unui control asupra capitalurilor.

Citește și: FMI avertizează: Nu vom finanţa Grecia, dacă ratează plata de pe 30 iunie

Anunţul de vineri seara al premierului grec de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali i-a luat prin surprindere pe miniştrii de Finanţe din zona euro, care au respins sâmbătă solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a decis duminică să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

În lipsa acestor fonduri, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă tot marţi.

Citește și: BCE va menține finanțarea de urgență a băncilor Greciei

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*