Ultimele Știri

Băncile grecești din România au fost plasate de Fitch în „incapacitate parțială de plată”

banci-grecesti-romania

Agenția de evaluare financiară Fitch Rating a plasat, luni, „în incapacitate parțială de plată” băncile Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus, prezente și în România.

„Degradarea ratingului NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank și Alpha reflectă, în opinia Fitch, faptul că aceste bănci au eșuat și ar fi intrat în incapacitate de plată, dacă n-ar fi fost impus un control asupra capitalurilor, dată fiind afluxul de retrageri ale depozitelor și decizia Băncii Centrale Europene din 28 iunie de a nu mări plafonul lichidităților de urgență pentru Banca Greciei”, explică agenția într-un comunicat.

În România mai funcţionează în prezent patru bănci grecești, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus. Puse la comun, activele lor reprezintă 12% din sistemul bancar românesc. Însă un detaliu important este faptul că cele patru bănci grecești din ţară joacă după regulile Băncii Naţionale a României.

Cele mai mari depozite românești sunt la Bancpost, singura banca grecească din România care are un depozit deschis la grupul-mamă din Atena. 182 de milioane de euro ţine Bancpost în Grecia, potrivit datelor bancherul.ro. Și dacă se va ajunge în situaţia în care nu va mai putea să recupereze acei bani, îi poate compensa cu depozitul de 161 de milioane de euro pe care Bancpost Grecia îl are la București.

c694469c-e619-4cbf-bb03-ef363a928d90_800Citește și: Tragedia greacă în imagini! De ce doar cetățenii au de suferit?

Comentarii prin Facebook

4 Comentarii on Băncile grecești din România au fost plasate de Fitch în „incapacitate parțială de plată”

  1. mda, UE a mers la cacealma si e pe punctul sa piarda tot. Referendumul de duminica s-a transformat in constiinta grecilor intr-un vot pentru iesirea din Uniunea Europeana, s-a trecut deja pragul de zona euro.
    Americanii prin FMI le-au tras europenilor o teapa de zile mari, practic nu au mai vrut sa plateasca creditorii europeni pentru escrocheria facuta de goldman sachs pe spinarea Greciei, conditiile puse Greciei sunt absolut infioratoare, plata anticipata pe un an de zile a TVA este o dementa din toate punctele de vedere ce baga pur si simplu in faliment toata economia in prima secunda de la promulgare.
    Americanii vor sa dea foc Europei la propriu nu la figurat!!!

  2. mai era ceva: Fitch a retrogradat la „incapacitate de plata” bancile mama din Grecia nu bancile „grecesti” din Romania care de fapt sunt societati romanesti si care nu au nici un fel de probleme cu lichiditatile. Ca sa nu bagam lumea in panica degeaba!

  3. Pai uite cum sta treaba.. Nu intri in panica daca nu ai bani la una din cele 4 banici grecesti din Romania.. Asa ca fratilor luati-va banii cat mai puteti si nu-i blocheaza bnr-ul nostru drag si supervizor !!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*