Ultimele Știri

Băncile falimentare vor fi salvate din economiile noastre

Banci in faliment

Românii care au peste 100.000 de euro riscă să rămână fără bani, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Economiile vor putea fi confiscate şi folosite pentru salvarea băncilor aflate în prag de faliment.

Potrivit legii actuale, în cazul în care o bancă dă faliment, depunătorii pot recupera în mod sigur banii în limita a 100.000 de euro, acesta fiind un plafon la nivelul întregii Uniuni Europene. În cazul României, banii pentru despăgubiri provin dintr-un fond de garantare administrat de Banca Naţională a României.

Asigură Fondului de Garantare resursele pentru intervenţii în caz de necesitate, cam 1,1 miliarde de euro, de care Fondul de Garantare se poate folosi pentru acoperirea plăţii de compensaţii în caz de insolvenţă a unei instituţii de credit”, spune Eugen Dijmărescu, director al Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare.

Ca să nu se ajungă la faliment, Uniunea Europeană a venit anul trecut cu noi reglementări în sectorul bancar. O noutate, preluată acum şi în legislaţia românească, prevede că sumele peste limita celor 100.000 de euro garantaţi pot fi folosite la salvarea băncilor, iar bancherii sunt obligaţi să pună bani într-un fond ce va fi folosit special la redresarea instituţiilor care intră în insolvenţă. O măsură aplicată deja în Cipru, acum doi ani.

Mecanismul de apărare a băncii intră în vigoare în momentul în care nivelul de bani lichizi pe care îi deţine scade până la un prag stabilit de banca naţională.

„Este o solicitare a UE, prin care se interzice utilizarea fondurilor publice în salvarea băncilor. Este o plasă de siguranţă suplimentară care nu utilizează bani publici”, spune Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

În România există acum 23.000 de depozite de peste 100.000 de euro.

Depozite negarantate sunt în valoare de aproape 22 de miliarde de lei şi depozite garantate de 108 miliarde, deţinute de 14,6 milioane de titulari români. Într-un cont negarantat se găsesc în medie 950.000 de lei, adică aproximativ 200.000 de euro. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*