Băncile din România care vor DISPĂREA: ”Vor mai rămâne doar 10-12”

  • Adelina Mitrache
  • 22 septembrie 2016
  • Economie

Francezul Philippe Lhotte, în vârstă de 55 de ani este cel care a preluat în toamna anului 2012 conducerea BRD-SocGen, iar acum se pregăteşte să predea ştafeta noului CEO anun­ţat, François Bloch.

francezul-philippe-lhotte

Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, acesta a declarat că anticipează că pro­cesul de consolidare la nivelul sistemului bancar românesc va continua în anii următori şi vor rămâne 10-12 bănci mari:

„Cred că procesul de consolidare va continua în anii următori pentru că va fi nevoie de investiţii semnificative, pe care nu cred că băncile mici şi le pot permite. La fel ca în multe alte ţări, cred că în România vor fi 10 până la 12 bănci mari, ceea ce este suficient pentru concurenţă, iar clienţii vor putea să aleagă“, a declarat şeful BRD într-un interviu acordat ZF.

Sistemul bancar românesc cuprindea 40 de bănci, pănă în 2015, din care jumătate cu o cotă de piaţă de sub 1%. Cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală au o cotă de piaţă de peste 80% din activele întregului sistem bancar.

După mai mulţi ani în care doar s-a vorbit despre consolidarea sistemului bancar românesc, fără ca previziunile să fie con­firmate în anii de criză prelungită, 2015 a adus mai multe astfel de tranzacţii. Anul trecut patru bănci au dispărut din statisticile BNR: Volksbank – preluată de Banca Transilvania, RBS – portofolii de retail şi corporate preluate de UniCredit Bank, Millennium – cumpărată de OTP Bank şi Montepio – exit. Şi mai sunt bănci disponibile pentru vânzare.

Philippe Lhotte a condus timp de patru ani banca BRD-SocGen, care a ocupat în mod „tradiţional“ locul doi în topul celor mai mari jucători din sistemul bancar. Cum caracterizează mandatul la conducerea BRD?

„A fost o combinaţie de împrejurări economice şi legislative dificile, decizii grele şi mari realizări. Într-un fel, simt că acest mandat a fost unul dintre succesele cele mai greu obţinute de mine vreodată. Dar succesul a venit şi datorită unei echipe foarte bune. Dar, la fel ca la fotbal, nu contează cât de bine joci, ceea ce contează este rezultatul final. Şi atunci când privesc rezultatele sunt mulţumit.“

Philippe Lhotte spune că BRD este o bancă profitabilă, care arată o creştere sustenabilă de la un an la altul, cu un bilanţ solid şi riscuri bine gestionate.

„Banca n-a fost niciodată la fel de solidă ca acum.“

De-a lungul perioadei petrecute la conducerea băncii româneşti cu capital francez, Lhotte a experimentat un an de pierdere şi trei ani de profit, primul semestru din acest an fiind pe plus.

Prioritatea BRD rămâne creşterea organică, în condiţii de profitabilitate, şi nu cota de piaţă cu orice preţ.

Citește continuarea pe ZF Corporate

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *