Ultimele Știri

Bancheri acuzați de spălare de bani pe teritoriul Moldovei!

Republica Moldova intenţionează să pună sub acuzare mai mulţi bancheri pentru fraudă fiscală, se pare că aceștia ar fi facilitat transferul a 20 de miliarde de dolari, bani iliciți din Rusia și Letonia.

„Investigaţia este aproape finalizată”, a declarat Vasile Şarco, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Moldova.

Guvernatorul Băncii Centrale a Republicii Moldova, Dorin Drăguţanu, a anunţat că instituţia a amendat o bancă locală,  după o anchetă prin care s-au descoperit tranzacţii suspecte desfăşurate între 2010 şi 2014, în valoare totală cuprinsă între 18 şi 20 de miliarde de dolari. El a precizat că cinci bancheri sunt investigaţi în acest caz.

Situaţia a fost denunţată pentru prima dată de Proiectul de Raportare a Corupţiei şi a Crimei Organizate (OCCRP), un centru de jurnalism de investigaţie nonprofit, care acţionează şi în Europa de Est.

OCCRP a afirmat că, în urma unei anchete care a durat un an, a descoperit că 19 bănci din Rusia au folosit datorii false pentru a justifica banii, transferând fonduri din banca Moldindconbank din Republica Moldova către Trasta Kommercbanka din Letonia. Moldindconbank a comentat acuzaţiile ca fiind „nefondate”, explicând că operaţiunile „au respectat pe deplin legislaţia Moldovei şi regulile băncii centrale”, potrivit unui comunicat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*