Ultimele Știri

Banca mondială şi UE au injectat sute de milioane de euro în Lidl şi Kaufland

Lidl Kaufland

Două dintre cele mai mari grupuri de retail din lume, Lidl şi Kaufland, au primit peste 900 de milioane de euro de la Banca Mondială şi cea Europeană pentru a se extinde în Europa de Est şi implicit pentru a crea locuri de muncă şi a reduce nivelul sărăciei.

Banca Mondială are scopul de a reduce sărăcia globală, drept urmare au fost garantate fonduri în valoare de 1 miliard de dolari pentru companiile private de retail pentru a se extinde în Europa de Est. Principalul beneficiar, întâmplător sau nu, este grupul german Schwarz, care deţine lanţurile de supermarketuri Lidl şi Kaufland.

Conform jurnaliştilor de la The Guardian, primul împrumut a constituit 100 de milioane de dolari şi s-a cordat grupului Schwarz în 2004 pentru a se extinde pe piaţa din Polonia.

Cinci ani mai târziu, grupul de retail german a beneficiat de alte 75 milioane de dolari pentru extinderea în Bulgaria şi România, iar în 2011 i-au oferit alte 66 de milioane de euro pentru a construi noi magazine în ţara noastră. 

Între timp, Kaufland a devenit cel mai mare comerciant de pe piaţa din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de aproape 8 miliarde de lei, dar şi cel mai mare angajator din economia noastră, având peste 22.000 de salariaţi.

Aşadar, datorită finanţării acordate de cele mai importante două bănci din lume, nemţii au reuşit să se impună pe piaţa românească, iar cetăţenii au devenit dependenţi de salariile oferite de grupul german.

„În Bucureşti, aproape toate unităţile Lidl se află la câţiva paşi de o piaţă sau un magazin mai vechi”, atenţionează jurnaliştii de la The Guardian.

Banca Mondială a continuat şi în 2013 să acorde împrumuturi pe termen lung în valoare de 105 milioane de dolari aceloraşi companii pentru a-şi construi magazine în Serbia şi Croaţia, iar BERD între timp au co-finanţat proiectul cu alte 500 de milioane de dolari, pe tot pentru extinderea reţelei.

Reprezentanţii celor două bănci au motivat prin faptul că extinderea magazinelor în statele mai puţin dezvoltate ar duce la crearea de noi locuri de muncă, la noi pieţe desfacere pentru producătorii locali, dar şi la creşterea accesului persoanelor sărace la mâncare bună, însă au uitat să precizeze de ce anume grupul german Schwarz, deţinut de ocel care se află pe locul 23 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*