Avocatul Poporului s-a autosesizat după ce o bătrână de 80 de ani a fost legată de pat la Spitalul Bârlad

spital_urgenta_beldiman_barlad

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, în cazul unei  bătrâne de 80 de ani din județul Vaslui care ar fi fost legată de un pat din secţia A.T.I.

Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

„În data de 19 septembrie 2016, la postul de televiziune ProTV, ulterior și pe alte canale mass-media, a fost difuzată o știre conform căreia familia unei bătrâne de 80 de ani din județul Vaslui îi acuză pe medicii şi asistentele Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad că au legat-o de mâini şi de picioare de un pat din secţia A.T.I. Bătrâna suferea de o afecțiune a plămânilor şi a mers la spital, în vederea internării. Din cauza afecțiunii de care suferea, bătrâna a avut un puseu tusiv, ocazie cu care, ca să nu îi deranjeze pe ceilalţi pacienţi, o asistentă i-a administrat calmante specifice, care au făcut-o pe femeie să aibă halucinaţii, cauzate de faptul că lua și tratament pentru afecțiunile cardiovasculare de care suferea. Tratamentul a fost administrat trei seri la rând. Reprezentanții spitalului au menționat faptul că tratamentul cu tranchilizante a fost prescris de un medic specialist, motivat de împrejurarea că pacienta era agitată.”, se arată în comunicatul de presă.

Conform declarațiilor aparținătorilor, fiica pacientei a mers să o viziteze şi i-a recomandat să nu mai ia tratamentul administrat. După plecarea acesteia, asistentele i-au administrat o doză dublă. Bătrâna a început să delireze şi a fost dusă la A.T.I.

Rudele şi-au dat seama că ceva este în neregulă când, dimineaţa, femeia nu le-a mai răspuns la apelurile telefonice. Au mers la spital, unde au găsit-o contenționată de pat, în secția A.T.I. Aparținătorii au declarat că, la momentul contenționării efectul tratamentului trecuse, iar în momentul în care au solicitat explicații referitoare la necesitatea contenționării, medicul curant le-a vorbit nepoliticos, afirmând despre pacientă că are probleme cardiace și că „bea și e în sevraj”.

Reprezentanţii spitalului, prin vocea purtătorului de cuvânt, au declarat: „Contenţia a fost aplicată în cazul persoanei respective la indicaţia medicului, pe o perioadă foarte scurtă, o perioadă cam de 20 de minute. Pe perioada contenţiei, bolnava a fost strict supravegheată, nu a fost lăsată singură”, conform relatărilor din presă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *