Avocatul Poporului intervine în cazul tinerei care trăiește de 23 de ani fără documente de identitate

  • Adrian Marinescu
  • 25 martie 2016
  • Social
aleksandra

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă în cazul unei tinere în vîrstă de 23 de ani care trăieşte de la două luni în judeţul Gorj, dar autorităţile susţin faptul că nu este cetăţean român. Tânăra, pe nume Aleksandra, este a nimănui pentru că până la această vârstă nu are niciun act de identitate.

Sesizarea din oficiu și ancheta Avocatului Poporului vin ca urmare a articolului ,, Povestea absurdă a Aleksandrei, tânăra fără identitate din Gorj : trăieşte de 23 de ani aici, dar este ca şi inexistentă pentru statul Român”, publicat de cotidianul Adevărul.

În respectivul reportaj se menționează faptul că tânăra nu deţine niciun fel de act de identitate, nici măcar un certificat de naştere şi nu apare în baza de date a vreunei instituţii, fiind practic inexistentă.  Din cauza faptului că nu are niciun act de identitate, Aleksandra nu a primit alocaţie, asemenea celorlalţi copii şi nu a putut să termine nicio formă de învaţamânt. Totuşi, fata a reuşit să finalizeze 11 clase, pe baza unei declaraţii dată de bunicul ei, dar nu a putut termina şcoala.

Tânăra nu se poate angaja nicăieri pentru a-şi câştiga existenţa, lucrând cu ziua în gospodăriile localnicilor din Runcu, judeţul Gorj. Conform surselor citate, ani de zile fata a bătut la uşile instituţiilor pentru a-şi căpăta identitatea, s-a adresat Direcţiei Comunitare de Evidenţa Persoanelor Gorj, dar fără niciun rezultat. Petiția adresată de Aleksandra Administraţiei  Prezidenţiale a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar nu a primit niciun răspuns, se mai afirmă în articolul citat.

Demersurile Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a art. 18 alin.(1) din Constituția României privind cetățenii străini și apatrizii, conform căruia “Cetățenii străini și apatrizii care locuiesc în România se bucură de protecția generală a persoanelor și a averilor, garantate de Constituție și de alte legi“.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *