Avocatul lui Salah Abdeslam, teroristul capturat la Bruxelles, va da în judecată un procuror

  • Adelina Mitrache
  • 20 martie 2016
  • Externe
Salah Abdeslam

Suspectat de apartenenţă la reţeaua teroristă Stat Islamic, Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, era cel mai căutat infractor din Europa, figurând primul pe lista celor mai periculoşi indivizi daţi în urmărire de Europol.

Reprezentantul legal al lui Salah Abdeslam, avocatul belgian Sven Mary, a anunţat duminică că îl va da în judecată pentru divulgare de informaţii confidenţiale pe procurorul parizian care a declarat presei că teroristul intenţiona să se arunce în aer la Stade de France, după ce a fost informat de anchetatorii belgieni cu privire la stadiul audierilor, transmite Reuters.

Sven Mary l-a acuzat pe procurorul Francois Molins că a violat confidenţialitatea anchetei penale atunci când a citat într-o conferinţă de presă declaraţia lui Abdeslam, făcută în timpul audierilor cu procurorii belgieni de la Bruxelles.

”Nu pot să permit ca acest lucru să treacă nepedepsit”, a precizat avocatul lui Abdeslam.

Teroristul Salah Abdeslam a confirmat ipotezele cu privire la rolul său în atentatele din Paris, după ce a recunoscut în faţa procurorilor belgieni că plănuia să se arunce în aer la stadionul Stade de France, însă a renunţat în ultimul moment. Ipoteza a apărut în presă încă din luna noiembrie, când Abdeslam s-a confesat belgianului care l-a condus după atentate până în Bruxelles.

”Salah Abdeslam a spus astăzi, în timpul audierilor, că urma să se detoneze la Stade de France, însă a renunţat în ultimul moment”, a precizat procurorul parizian Francois Molins, care a fost informat de colegii săi belgieni.

Teroristul Salah Abdeslam a fost externat din spital şi plasat în custodia autorităţilor belgiene, cu care va colabora pentru a nu fi extrădat în Franţa, după patru luni de la atentatele din Paris, soldate cu 130 de morţi. Abdeslam a fost rănit vineri în timpul unui raid antiterorist din Molenbeek. El a fost capturat viu, însă a suferit o rană minoră la picior în timpul schimbului de focuri cu forţele de intervenţie belgiene.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat vineri că judecătorii francezi vor cere cât mai rapid extrădarea teroristului Salah Abdeslam, pentru a fi judecat pentru faptele comise la 13 noiembrie. Însă, avocaţii lui Abdeslam au anunţat că cetăţeanul belgian a refuzat să fie extrădat în Frabţa şi va colabora în schimb cu autorităţile belgiene.

Abdeslam va apărea miercuri în faţa instanţei din Bruxelles, iar avocatul său nu va cere eliberarea teroristului din custodia poliţiei. El şi-a petrecut prima noapte după capturare în închisoarea de maximă securitate din Bruges.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *