Ultimele Știri

Avioanele militare ale Turciei și-au suspendat zborurile în Siria

F16

Aviația militară turcă și-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei în cadrul coaliției internaționale, conduse de SUA, împotriva Statului Islamic (SI) în urma incidentului de marți, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de un avion de vânătoare turc F-16 pe motiv că încălcase spațiul aerian al Turciei, după cum a relatat vineri ziarul Hurriyet, citând surse diplomatice.

Acest anunț survine în contextul în care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultimă generație S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-și proteja bombardierele implicate în campania aeriană din Siria împotriva grupărilor jihadiste.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, aceste sisteme au fost amplasate la baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), la numai 30 km de frontiera cu Turcia.

Cu o rază de acțiune de 250 de km, aceste noi sisteme antiaeriene ultramoderne acoperă o zonă vastă, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Mării Mediterane și Israelul.

Aceste baterii, împreună cu crucișătorului de rachete Moskva, echipat cu sisteme antiariene Fort, care a luat deja poziție pe coasta Latakiei,vor asigura securitatea misiunilor aeriene ale bombardierelor ruse în Siria și ‘vor distruge orice o potențială amenințare pentru avioanele ruse’.

În pofida unor speculații privind desfășurarea acestor sisteme încă de la începutul lunii noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că aceste baterii ‘au fost desfășurate abia acum’, pentru că Rusia ‘nu se aștepta la o lovitură în spate’.

În timp ce Ankara susține că bombardierul rus a încălcat spațiul aerian al Turciei și a fost avertizat de zece ori timp de cinci minute, Moscova afirmă contrariul și insistă că aparatul său nu părăsise spațiul aerian al Siriei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*