Ultimele Știri

Aviația americană a lansat un atac împotriva rebelilor shebab din Somalia

Aviația americană a lansat un atac împotriva rebelilor shebab din Somalia, în încercarea de a elimina liderii organizației, conform unui comunicat al Pentagonului.

„Forţele armate ale SUA au întreprins o operaţiune în Somalia, azi, împotriva reţelei al-Shabaab. Evaluăm, în prezent, rezultatul operaţiunii şi vom furniza informaţii suplimentare când va fi cazul”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Atacul a avut loc la 170 de kilometri de capitala Mogadishu, în districtul Shabelle, unde al-Shabaab îşi antrenează luptătorii.

Oficiali somalezi și americani au declarat că atacul aerian din Somalia a avut ca țintă liderul grupării al-Shabaab, Ahmed Abdi Godone, care în momentul atacului părăsea locul de întâlnire cu adjuncții săi.

„Americanii au desfăşurat un atac aerian important vizând o reuniune a oficialilor shebab de rang înalt, între care liderul lor Abu-Zubeyr”, a precizat guvernatorul provinciei Shabeellaha Hoose, Abdikadir Mohamed Nur.

„Ei se reuniseră pentru a discuta despre ofensiva lansată la primele ore ale zilei de sâmbătă în Shabeellaha Hoose de către forţele guvernamentale somaleze, sprijinite de Forţa Uniunii africane în Somalia (Amisom), ale cărei efective au fost suplimentate la 22.000 de persoane în ianuarie”, a adăugat guvernatorul.

Un oficial somalez, care a vorbit sub protecţia anonimatului, precizează că Godane „ar fi putut fi ucis alături de alţi militanţi”.

Godone este una dintre cele mai căutate figuri din Africa, fiind cunoscut pentru atacurile lansate împotriva civililor, dar și pentru masacrul care a avut loc într-un mall din Nairobi în 2013.

În 2012, Washingtonul a pus un preţ de şapte milioane de dolari pe capul lui Godane, în vârstă de 37 de ani.

Atacul vine la câteva zile după ce trupele Uniunii Africane și forțele guvernamentale au lansat „Operațiunea Oceanul Indian”, o ofensivă majoră care vizează sechestrarea porturilor-cheie de la rebeli și tăierea surselor principale de venit.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Aviația americană a lansat un atac împotriva rebelilor shebab din Somalia

  1. Ma intreb, oare, USA cu Somalia, cat le-ar trebui sa distruga toata tara daca si-ar pune mintea cu adevarat?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*