Ultimele Știri

Avertismentul FMI pentru Europa: „Stați pe o bombă cu ceas”

Creditele neperformante trebuie abordate în mod decisiv deoarece pot afecta întreaga economie, a declarat Jose Vinals, directorul Departamentului pentru piețe de capital de la Fondul Monetar Internațional.

Atenționarea acestuia vine după ce Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro

„Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există în continuare credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate în mod decisiv”, a apreciat Jose Vinals.

Acesta a avertizat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economică și așa slabă înregistrată de Europa.

„Creditele neperformante acaparează capitalul și reduc profitabilitatea băncilor astfel că se reduce capacitatea băncilor de a oferi credite economiei. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puțin dispuse și capabile să ofere credite iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor și gospodăriilor pentru a sprijini relansarea”, a subliniat Jose Vinals.

În ceea ce privește relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă am lăsat definitiv în urmă recesiunea.

„Ceea ce avem în momentul de față este o relansare globală modestă și inegală cu performanțe ușor mai bune în economiile avansate dar care nu este încă o revenire viguroasă în timp ce piețele emergente pierd viteză”, susține Vinals.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*