Ultimele Știri

Avertisment: Statul excesiv este o acvititate letală şi ne afectează mai mult decât credem viaţa de zi cu zi

sedentarism

Există un consens științific în creștere, care ne avertizează că timpul petrecut ne afectează mai mult decât credem viaţa. Statul excesiv în faţa calculatorului sau a televizorul ne poate scurta viaţa, funcţionalitatea metabolismului fiind afectată şi există un risc crescut al apariţiei problemelor cardiovasculare.

Acest lucru ridică riscul de atac de cord, diabet de tip 2, insomnie, artrită, și anumite tipuri de cancer – și este doar vârful aisbergului. Stând pentru perioade lungi de timp creşte riscul morţii premature. Această vulnerabilitate este valabilă chiar şi pentru persoanele active din punctul de vedere al mişcării.

Un studiu recent, corelat ‘şederii’ în faţa televizorului, arată cum fribrinogenul şi proteina reactivă C cresc, explicând astfel riscul crescut de atacuri cardiovasculare.

Efectele statului prelungit la birou

Este dificil de precizat un set complet şi general de efecte negative pe care statul la birou le are asupra sănătăţii, deoarece ele sunt strict legate şi de alţi factori, precum dieta, viciile, stresul la care cineva este supus etc. În schimb, se pot însuma consecinţele sedentarismului la locul de muncă pentru o persoana sănătoasă, care nu fumează, nu bea alcool în exces şi are o greutate normală.

După ce persoana amintită se aşază, activitatea electrică în muşchi încetineşte, odată cu rata de ardere a caloriilor pe minut. După ce corpul rămâne inactiv pe o perioadă de 24 de ore, se reduce cu 40% capacitatea corpului de a produce insulină pentru absorbţia glucozei, fenomen care conduce treptat la instalarea diabetului de tip 2.

După două săptămâni de stat la birou mai mult de 6 ore pe zi, corpul creşte cantitatea de trigliceride in sânge (moleculele de lipide), nivelul colesterolului rău LDL şi rezistenţa la insulină. Apare imediat îngrăşarea, atrofierea musculară şi privarea creierului de oxigen. Chiar dacă mergi la sală din când în când, deteriorarea stării de sănătate începe odată cu şezutul prelungit.

După 10 ani de stat la birou mai mult de 6 ore pe zi, riscul de obezitate, boli de inimă şi cancer de sân creşte în medie cu până la 30%.

Cum îţi afectează viaţa de zi cu zi statul pe scaun

Studiul de metaanaliză a evaluat cercetările precedente concentrate pe comportamentul sedentar. Autorii au descoperit că efectele negative ale statului așezat, însă, sunt mai pronunțate printre cei care au parte de puțină activitate fizică (sau deloc) decât în rândul celor care au parte de ședințe mai lungi de exerciții.

Pe lângă faptul că, stând jos, organismul arde și mai puține calorii: o persoană care lucrează la birou poate să ardă circa 300 de calorii într-o zi de muncă, în timp ce aceeași persoană, dacă ar avea o activitate care să presupună efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi. Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore în șir poate crește șansele de promovare, dar și pe cele de a face diabet sau boli cardiovasculare și chiar de deces prematur.

Din păcate, nici exercițiul fizic nu este soluția, așadar gimnastica de dimineață nu oferă ‘imunitate’ față de toate relele provocate de statul jos din timpul zilei, întrucât efectele benefice ale mișcării dispar destul de repede și se instalează efectele nocive ale statului: producția de lipază poate scădea cu 90% în câteva ore.

Problemele pot fi prevenite și prin gesturi mai simple, de exemplu pur și simplu crescând numărul de pași făcuți în fiecare zi. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Diabetes Care a indicat că metabolismul glucozei poate fi îmbunătățit cu o plimbare de două minute la fiecare 20 de minute de stat jos.

Statul pe scaun creşte riscul apariţiei bolilor cronice

Deşi statul pe scaun îndelungat are efecte grave asupra ambelor sexe, s-a demonstrat că bărbaţii care petrec 4 sau mai multe ore pe zi şezând sunt mult mai predispuşi să dezvolte diabet zaharat şi afecţiuni cardiovasculare.

Cercetatorii cred că locurile actuale de muncă determină timpul pe care îl petrecem stând pe scaun. În plus, facem puţină mişcare în timpul nostru liber, ceea ce creşte şi mai mult riscul de îmbolnavire.

Inactivitatea te predispune la diabet şi obezitate

Oamenii nu au nevoie de experţi care să le spună că statul pe scaun îndelungat le provoacă dureri de spate. Dacă ai grijă de alimentaţia ta şi faci exerciţii de câteva ori pe săptămână, vei combate în mod eficient efectele sedentarismului.

Statul pe scaun nu este mai dăunator decât alt tip de inactivitate fizică. Rata de ardere a caloriilor scade la o treime, eficienţa insulinei este redusă, crescând astfel riscul apariţiei diabetului de tip II şi a obezităţii. Enzimele responsabile cu descompunerea lipidelor şi a trigliceridelor nu mai funcţionează adecvat, făcând ca nivelul colesterolului bun să scadă.

Sedentarismul scade durata vieţii

Studiile pe cobaii de laborator care au fost forţaţi la inactivitate au arătat că muşchii responsabili de statul în picioare şi-au pierdut aproape imediat 75% din abilitatea de a elimina lipoproteinele dăunătoare din sânge.

Se pare că statul pe scaun este o patologie independentă. Fiind sedentar 9 ore pe zi dăunează sănătăţii tale, fie că după program te duci acasă şi te uiţi la televizor, fie că mergi la sala de fitness.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*