Avertisment pentru România: ”Situația din Turcia ar putea îndrepta teoriștii ISIS spre granițele noastre”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 25 iulie 2016
  • Social

Situația din Turcia ar putea cauza creșterea valului de imigranți în România, lucru care ar putea duce la deplasarea fizică a Statului Islamic spre granițele noastre, este de părere profesorul Christian Tămaş cercetător în domeniul ştiinţelor umaniste la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Christian Tămaş a explicat că situația instabilă din Turcia, cauzată de lovitura de stat eșuată, ar putea avea consecințe negative asupra Europei, cât și asupra României, în particular.

„Relaţiile României cu Turcia vor depinde de evoluţia relaţiilor viitoare ale Uniunii Europene şi ale NATO cu această ţară. Noi, ca membri ai Uniunii şi ai organizaţiei transatlantice, ne vom conforma.(…) Ceea ce ne-ar putea afecta în mod foarte serios ar fi eventuala izbucnire a unor conflicte sângeroase de anvergură în Turcia, fapt care ar putea genera valuri de migraţie şi deplasarea fizică a Statului Islamic spre graniţele noastre”, a explicat Tămaş, pentru Mediafax.

Acesta crede că atentatele în Turcia vor continua, însă nu vor putea schima radical politica din zonă. „Atentate vor mai fi, dar mă îndoiesc că vor determina o schimbare radicală. Secularismul nu are un rol de jucat în această privinţă, căci Statul Islamic şi alte grupări animate de aceeaşi ideologie nu luptă numai împotriva statelor secularizate, musulmane sau nemusulmane, ci şi împotriva statelor guvernate de Legea Islamică, dacă acestea nu îi împărtăşesc ideile”, a explicat Tămaș.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *