Avertisment pentru Germania: Statul Islamic vrea să comită noi atentate, iar situaţia de securitate este extrem de gravă în întreaga ţară

  • Adelina Mitrache
  • 10 aprilie 2016
  • Externe
statul islamic

Directorul serviciului de securitate (BfV), Hans-Georg Maassen, a avertizat că jihadiştii Statului Islamic vor să comită atentate teroriste şi pe teritoriul Germaniei, iar situaţia de securitate este extrem de gravă în întreaga ţară. Maassen a precizat că serviciile de securitate nu au intrat în posesia unui plan concret pentru atacuri, transmite Reuters.

”În acest moment nu avem informaţii despre vreun plan concret pentru atentate teroriste care să vizeze Germania”, a spus Maassen.

Şeful securităţii a amintit că propaganda jihadiştilor de pe reţelele de socializare încearcă să convingă mai mulţi susţinători să comită atentate în Germania. El a precizat că există mai multe cazuri în care germanii întorşi din lupta alături de jihadiştii ISIS au început să plănuiască atentate. 

Maassen a declarat că pericolul reprezentat de jihadişti în Germania rămâne unul virulent, iar ţara a evitat un atentat serios până în acest moment pentru că serviciile de securitate au fost mereu în alertă. Oficialul a amintit că o parte importantă în evitarea unui atentat a fost jucată şi de noroc, având în vedere că mai multe bombe plasate în zone aglomerate s-au defectat.

În 2014, un radical islamist a fost inculpat pentru că a plantat o ţeavă explozivă la gara din Bonn, însă detonatorul s-a defectat înainte de a exploda. De asemenea, în 2006 islamiştii au lăsat două valize încărcate cu explozibili în trenurile din Koln, nici acestea nu au explodat.

Hans Georg Maassen a precizat că numărul islamiştilor periculoşi din Germania se ridică la 1.110, iar aceştia prezintă un potenţial terorist serios, existând peste 300 de încercări ale salafiştilor de a recruta refugiaţi.

”Sunt în special îngrijorat de numărul mare de minori neînsoţiţi, acest grup este vizat cu precădere. Există un potenţial uriaş de radicalizare”, a spus şeful serviciului de securitate.

De altfel, Statul Islamic a publicat săptămâna trecută o înregistrare video în care ameninţă că va comite noi atentate asupra unor metropole europene, precum Roma, Londra şi Berlin.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *