Avansul pentru credite prin Prima Casă ar putea crește considerabil

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 iunie 2016
  • Social

Achiziționarea unei locuințe prin creditul Prima Casă devine mai dificilă după ce avansul solicitat pentru contractarea unui astfel de credit ar putea crește peste 5%.

Decizia ar putea fi luată de autorități în contextul în care cererea pentru  creditele Prima Casă s-a mărit, iar unele bănci au stabilit avansuri de până la 30%. Oficialii Fondului de Garantare, instituția care reprezintă statul în contractele de creditare Prima Casă, spune că programul Prima Casă va începe să funcționeze sub alte reguli.

„Încercăm să direcționăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor și se va concentra pe avans discuția, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine și normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condițiile în care în alte țări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuțiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureșan, director în cadrul Fondului de Garantare, citată de postul TV.

Brokerii de credite imobiliare spun însă că puțini români, mai ales tineri, și-ar permite un avans mai mare.

„În momentul în care s-ar veni cu o creștere de avans la 20%, o dată că s-ar pierde interesul pentru acest produs și, doi la mână, nu s-ar realiza restricționarea accesului la acest produs pentru clienții care nu au caracter social”, spune Dragoș Nichifor, broker de credite.

Aproximativ 182.000 de persoane au contractat credite pentru Prima Casă în ultimii șapte ani.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *