„Autoritățile NU au mințit”. Motivul pentru care poliția franceză a cerut ștergerea filmărilor din timpul atacului de la Nisa

  • Adelina Mitrache
  • 22 iulie 2016
  • Externe
atentat franta

Ofițeri ai poliției judiciare au cerut autorităților locale din Nisa să șteargă cele peste 27.000 de ore de supraveghere video din timpul atentatului de Ziua Bastiliei, după ce le-au copiat pentru a le analiza, o cerere refuzată, însă.

Avocatul administrației locale, Phlippe Blanchetier, a anunțat că municipalitatea nu va șterge imaginile.

De asemenea, el i-a cerut Parchetului să pună imaginile sub sechestru “pentru a nu ipoteca eventuale alte proceduri care ar putea fi lansate dincolo de ancheta antiterorism în curs”.

Polemica pe tema dispozitivului instituit la Nisa a fost relansată de cotidianul Libération, care afirmă că o singură mașină de poliție municipală interzicea accesul în zona pietonală a Promenade des Anglais atunci când Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu camionul în mulțime.

Denunțând un „contra-adevăr”, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a ordonat poliției să efectueze o anchetă administrativă.

Rezultatul urmează să fie făcut public „săptămâna viitoare”, a anunțat președintele François Hollande, care a promis „adevăr și transparență” și a apreciat că „o polemică nu își are locul”.

Aflat într-o vizită în Savoia, Manuel Valls a apreciat „insuportabilă punerea în discuție în permanență a cuvântului statului, prefectului, polițiștilor”.

„În niciun moment, autoritățile nu au mințit”, a dat asigurări prefectul din Alpes-Maritimes.

După ce a denunțat „minciunile” Guvernului, liderul Les Républicains din regiunea Paca Christian Estrosi a „felicitat” de deschiderea acestei anchete a Inspecției Generale a Poliției Naționale (IGPN). Însă el a reclamat totodată, împreună cu primarul din Nisa, Philippe Pradal, o anchetă a inspecției generale a administrației, pentru „a se înțelege cum a organizat Prefectura Alpes-Maritimes dispozitivul” de securitate.

Frontul Național (FN, extremă-dreapta) a afirmat că demisia lui Bernard Cazeneuve este „inevitabilă”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *