Ultimele Știri

Autoritățile au confirmat: Copilul din Italia, bolnav din cauza brânzei

copil spital

UPDATE: Ministerul italian al Sănătății a cerut reevaluarea eficienței sistemului de alertă sanitară în statele membre UE (RASFF), după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an și doua luni din Florența, internat cu sindrom hemolitic-uremic, era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunțat Asociația Unităților Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Pe 16 martie, Italia a trimis o notificare prin acest sistem, cu nivel de risc „serios”, referitor la „brânza din lapte de oaie din România”. În notificarea trimisă prin RASFF tuturor țărilor UE se arată că acest tip de brânză (fără a se preciza producătorul) poate conține E. Coli ce produce shigatoxine, adică bacteria responsabilă pentru sindromul hemolitic-uremic.

document italia branza bradet romania

Brânza infectată cu E.coli l-a îmbolnăvit pe copilul român internat în Italia. Infecţia intestinală de care suferă micuțul, internat într-un spital din Florenţa, a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, confirmă laboratoare specializate din Italia, după rezultatul iniţial anunţat de autorităţile locale.

„Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecţia intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florenţa”, conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio şi de Institutul Superior de Sănătate din Italia.

CITEȘTE ȘI: Programul “Cornul și laptele” ar putea fi desființat ca urmare a toxiinfecțiilor. Soluția propusă de Ministerul Educației

Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post.

„Sindromul hemolitic-uremic în acest caz este asociat consumului de brânză”, informează cele două laboratoare.

Ancheta autorităţilor medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât şi verificarea unor mostre de brânză.

Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în oraşul italian Florenţa cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florenţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autorităţii sanitare locale, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. „Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marţi Autoritatea sanitară din Florenţa.

Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific româneşti, dar şi din altele.

Conform Autorităţii sanitare locale din Florenţa, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara în urmă cu o săptămână că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeş. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*