Ultimele Știri

Austria cere ca imigranții sosiți în Grecia să fie expulzați înapoi în Turcia

naufragiu imigranti

Austria cere ca migranții preluați de Agenția europeană pentru frontiere (Frontex) la sosirea lor Grecia să poată fi retrimiși direct în Turcia, a declarat sâmbătă cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann, citat de AFP.

„Frontex trebuie să oprească persoanele care fug spre Grecia. Toți trebuie să fie salvați, dar apoi aceste persoane trebuie să fie retrimise în Turcia. Astfel, Frontex nu va fi un program de salvare, dar în mod real un serviciu de protecție a frontierelor”, a declarat cancelarul austriac pentru tabloidul Österreich.

El a adăugat că a propus „această soluție optimă” premierului turc Ahmet Davutoglu în cadrul conferinței donatorilor privind Siria, joi, la Londra.

În ziarul Kronen Zeitung, Werner Faymann a asigurat că aceasta ar „singura măsură complet eficientă pentru a anihila rețelele de traficanți”.

Potrivit serviciilor cancelariei chestionate de APA, Turcia ar obține în schimb o deblocare mai rapidă a trei miliarde de euro de ajutor aprobat de Uniunea Europeană pentru a reglementa fluxul de migranți.

Austria este una din țările europene care a primit cel mai mare număr de solicitanți de azil în 2015, în raport cu populația sa.

La sfârșitul lunii ianuarie, unul din partidele coaliției guvernamentale din Olanda afirmase că un proiect similar era în studiu cu partide politice din alte zece țări, între care și Austria, pentru a retrimite în Turcia migranții proaspăt sosiți în Grecia, în schimbul primirii în Europa a 250.000 de refugiați instalați în Turcia.

Mai multe organizații au pus la îndoială în același timp legalitatea retrimiterii de la frontierele UE a migranților în drept să ceară azil.

UE se află sub presiune pentru a găsi răspuns la cea mai gravă criză a migrației pe teritoriul său după cel de-al Doilea Război Mondial, cu un milion de sosiri în 2015.

Cancelarul german Angela Merkel se va deplasa luni în Turcia pentru a evoca acest subiect și premierul turc va merge miercuri în Olanda, țară care asigură președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*