AUDIO: Universitatea București critică legea care vrea să-l facă academician pe Ion Iliescu

universitatea bucuresti

Reprezentanții Universității București critică proiectul de lege în urma căruia oameni politici, precum Ion Iliescu, Valeriu Tabără sau Ecaterina Andronescu, ar putea obține titlul de academician.

Iată declarațiile Prorectorului Prof. univ. dr. Liviu PAPADIMA:

„Universitatea din Bucureşti a luat act cu surprindere şi îngrijorare de iniţiativa Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR) de a se constitui ca un for ştiinţific alternativ în raport cu Academia Română”, se arată într-un comunicat al Universităţii Bucureşti.

Universitatea spune că reacţia actualei conduceri a Academiei Române la această iniţiativă este pe deplin îndreptăţită şi se alătură criticii formulate de către Academie. 

Universitatea mai deplânge „modul în care strădaniile de 150 de ani încoace de a edifica un for suprem, de certă autoritate, al vieţii spirituale româneşti, sunt subminate de o iniţiativă ce nesocoteşte valoarea tradiţiei şi ridică semne de întrebare privind evoluţiile viitoare”.

Potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), aceasta ar putea avea un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe, creşterea salariilor printr-un ”spor de importanţă naţională” şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician.

Potrivit site-ului instituţiei, din AOŞR fac parte unii membri ai Academiei Române ca Răzvan Theodororescu, foşti şi actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, Valeriu Tabără, dar şi nume ca Gheorghe Mencinicopschi, ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, fiind totodată şi presedintele Secţiei ”Ştiinţe Chimice”. Preşedintele filialei Iaşi este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *