Dupa viscolul din weekend, meteorologii au anunțat cod galben pentru ger, temperaturile foarte scazute având consecințe serioase asupra gadgeturilor.

Ce se poate întâmpla? Bateriile din lithiu conțin electroliți lichizi. Când bateriile ajung la temperatura de îngheț a electrolitilor, aceștia devin mai groși și se încetinește viteza cu care ionii pot trece și, astfel, câtă energie este produsă. Dacă bateria telefonului nu produce suficientă energie, telefonul se stinge.

Odată ce ai încălzit telefonul, bateria ar trebui să funcționeze din nou. Atenție însă! Dacă electroliții chiar îngheață, daunele pot fi majore. Smartphone-urile ar trebui folosite numai la temperaturi între 0 grade și 35 de grade Celsius.

Ce poți să faci?
– încearcă să-ți ții device-ul cald, folosește o carcasă și ține-l aproape de corp. Și nu-l mai verifica atât de des când ești afară.
– folosește mănuși când utilizezi un smartphone în frig. Ținându-ți mâinile calde, vei preveni o cădere accidentală din cauza propriei reacții fizice la frig.
– nu lăsa telefonul într-un vehicul pentru o perioada mare de timp, mai ales pe durata nopții
– ține telefonul departe de zăpada și gheața – pe lângă frig, și apa poate provoca daune serioase asupra telefonului dacă acesta nu este produs cu protecție în acest sens.
– ține-l încărcat – dacă bateria este la 100% sau în apropiere, este mai puțin probabil să reacționeze într-un mod dăunător la frig. Ține un încărcător în apropiere, precum și o baterie externă ca backup.

Producătorii de telefoane mobile sugerează evitarea folosirii gadgetului la temperaturi foarte scăzute.