Ultimele Știri

Atentate Paris: Guvernul francez vrea să modifice Constituţia. În ce mod îi vizează pe teroriști

Guvernul francez va depune în Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei pentru a crea "un regim civil de stare de criză", care ar permite să se ţină cont de "caracterul specific al ameninţării teroriste", a declarat luni seara o sursă guvernamentală, citată de AFP în pagina electronică.

Această revizuire constituţională a fost anunţată luni, în faţa Congresului reunit la Versailles, de preşedintele François Hollande.

Acesta a declarat la congres că „va crea un regim civil de stare de criză, care va permite implementarea unor măsuri excepţionale, care să nu atingă exercitarea libertăţilor publice decât prin restricţii strict necesare garantării securităţii naţionale”, conform sursei citate.

„Aceste măsuri trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale ameninţării teroriste, în special durata sa” şi „vor putea merge mai departe de ceea ce prevede în prezent legea din 1955” privind starea de urgenţă.

Acest „regim civil de stare de criză” va răspunde dorinţei exprimate luni de preşedintele Hollande în faţa Congresului de a „determina evoluţia Constituţiei pentru a permite puterilor publice să acţioneze, conform statului de drept, împotriva terorismului de război”.

Conform preşedintelui, articolul 16, care reglementează condiţiile de atribuire a puterilor excepţionale preşedintelui, şi articolul 36, care se referă la starea de urgenţă, nu sunt „adaptate la situaţia întâlnită” în prezent.

Invocarea articolului 16 „înseamnă ca funcţionarea obişnuită a puterilor publice constituţionale să fie întreruptă”, iar articolul 36 este „decretat în caz de pericol iminent, rezultând dintr-un război străin sau o insurecţie armată” şi permite transferarea competenţelor „autorităţii civile către autoritatea militară”.

„Niciunul dintre aceste regimuri nu este adaptat la situaţia pe care o întâlnim. Funcţionarea obişnuită a puterilor publice nu este întreruptă şi este de neconceput să transferi puteri autorităţii militare”, a explicat el.

„Acest război de alt tip, în faţa unui adversar nou, necesită un regim constituţional care să permită gestionarea stării de criză”, a apreciat preşedintele.

Hollande a făcut referire la propunerile comisiei de reflexie pentru modernizarea instituţiilor republicii, prezidată de Edouard Balladur în 2007.

Aceasta a sugerat modificarea articolului 36 din Constituţie, pentru a include, pe lângă starea de asediu, starea de urgenţă. Comisia propunea de asemenea ca o lege organică să definească aceste regimuri şi să precizeze condiţiile aplicării lor.

Preşedintele Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să „pregătească acestă revizuire pentru a putea fi adoptată în cel mai scurt termen”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*