Atentate la Paris: Parchetul din Bruxelles anchetează eventuala revenire a lui Younes Abaaoud în Europa – FOTO –

  • Adelina Mitrache
  • 18 aprilie 2016
  • Externe
franta politie

Autoritățile europene sunt în alertă! Parchetul din Bruxelles a deschis o anchetă cu privire la eventuala revenire a lui Younes Abaaoud în Europa sau în Belgia.

Younes Abaaoud, fratele lui Abdelhamid Abaaoud (presupusul creier al atentatelor de la Paris din 13 noiembrie anul trecut), ar încerca să revină în Europa pentru ”a-și răzbuna fratele”, notează luni cotidianul belgian Le Soir.

Younes Abaaoud

În vârstă de 15 ani, Younes Abaaoud este fratele mai mic al lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre autorii atentatelor din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și peste 300 de răniți.

Younes Abaaoud

În ianuarie 2014, Abdelhamid și Younes Abaaoud, alături de belgianul de origine maliană Yoni Patrick M., suspect și el în urma atentatelor de la Paris, ar fi plecat în Siria.

Younes Abaaoud

Salah Abdeslam, considerat ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris și arestat în cartierul bruxellez Molenbeek, și-a recunoscut rolul în atentatele din capitala Franței, dar a spus că întreaga operațiune a fost planificată de Abdelhamid Abaaoud, a relatat postul BFMTV, care a avut acces la documente ale poliției federale belgiene din cadrul audierii lui Abdeslam, din 19 martie.

Abaaoud a fost șeful celulei teroriste de la Verviers (oraș în estul Belgiei), a fost implicat în atacurile de anul trecut de la Paris și a fost ucis pe 18 noiembrie 2015 în timpul unei operațiuni a poliției franceze.

În timpul audierii sale din 19 martie, Salah Abdeslam, aflat în prezent într-o închisoare din Bruges, a declarat că ‘a închiriat mașini și camere de hotel la cererea’ fratelui său Brahim, a recunoscut că a renunțat în ultimul moment să se mai arunce în aer și a insistat că ‘responsabilul’ pentru atentatele de la Paris ‘este Abaaoud’. El a mai spus că nu-i cunoștea pe cei trei kamikaze de la sala de concerte Bataclan din Paris, dar a confirmat informația potrivit căreia ‘nouă persoane și cu el’ au participat la atacurile din Paris și de la Stade de France.

Salah Abdeslam a mai spus că fratele lui, Brahim, este elementul central al implicării sale în aceste operațiuni. Abdeslam a explicat că ‘a închiriat mașini și camere de hotel’ la cererea fratelui său Brahim care s-a aruncat în aer la cafeneaua Comptoir Voltaire din Paris. Tot fratele său mai mare este cel care i-a trimis în ascunzătoarea sa din Bobigny centura explozivă ce urma să fie folosită în atentatele din 13 noiembrie 2015. Totodată, Salah mai spune că, ‘de fiecare dată când trebuiau achitate diverse lucruri pentru a pregăti atentatele, banii veneau de la Brahim’.

Însă Salah Abdeslam a insistat că responsabilul pentru atacurile de la Paris este Abaaoud. ‘Știu asta pentru că mi-a spus fratele meu, Brahim. El mi-a spus că Abbaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viața mea când l-am văzut pe Abaaoud”, le-a declarat Abdeslam anchetatorilor belgieni. Și totuși, cei doi au fost condamnați împreună în 2010 în Belgia pentru furt, notează BFMTV.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *