ATENTAT TERORIST în Franţa de Ziua Naţională: 84 de persoane au murit, iar alte 50 se luptă între viață și moarte – FOTO, VIDEO

atentat franta

Franța a fost înecată în sânge de ziua ei. Cel puțin 80 de oameni au murit, iar peste o sută au fost răniți în urma unui atac nemilos care a avut loc azi noapte la Nisa. Printre victime se numără și cetățeni străini. Un camion a spulberat sute de persoane aflate într-o zonă de pe țărmul Mediteranei, unde asistau la un foc de artificii cu ocazia Zilei Naționale a țării. În doar câteva clipe, sărbătoarea s-a transformat într-un coșmar, în care cadavrele zăceau pe caldarâm, iar supraviețuitorii alergau orbește în speranța că vor scăpa nevătămați. Martorii au surprins scene apocaliptice.

Noul bilanţ al victimelor atacului de la Nisa este de 84 de morţi, inclusiv copii, şi peste 150 de răniţi dintre care 18 sunt în stare gravă, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro online. Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Atentatul a avut loc pe Bulevardul „Promenade des Anglais” din oraşul francez Nisa. Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 20:24: Direcţia generală de Sănătate din Franţa anunţă că momentan 188 persoane sunt internate în spitalele din zona Alpes-Maritimes, în urma atacului de la Nisa, 48 fiind în stare critică, dintre care 25 la reanimare. Reuniune a Consiliului de securitate naţională din Franţa, sâmbătă.

UPDATE 20:00: Au apărut noi informații despre cei doi români răniți în atentatul de la Nisa, iar conform acestora, cei doi au o stare stabilă și se află în afara oricăui pericol. Aceștia sunt soț și soție și provin din Buzău: Virgil (38 de ani) şi Mirabela (30 de ani).

UPDATE 17:22: 50 de persoane se află acum între viață și moarte, conform unui anunț făcut de Francois Hollande. Acesta a vizitat spitalele din Nisa și a declarat că ”răniţii au imagini cumplite în minte”, relatează The Associated Press şi le Figaro.

UPDATE 16:34: Autorul atentatului comis în oraşul francez Nisa a reușit să intre în zonă mințind că transporta înghețată, conform surselor citate de publicaţia britanică Express.

Acesta a aşteptat nouă ore în camion până când artera din centrul oraşului Nisa s-a aglomerat, după ce poliţia ar fi permis staţionarea camionului pe Bulevardul Promenade des Anglais din Nisa.

UPDATE 14:30 Alertă cu bomba în cartierul șoferului care a intrat cu camionul în mulțime pe faleză în Nisa. Geniștii au aruncat în aer un colet suspect, relatează Nice Matin.

UPDATE 13:50 Cel puțin 50 au fost spitalizați în urma atentatului comis joi noaptea pe Promenade des Anglais din Nisa, a anunțat un responsabil al spitalului central din orașul francez, citat de AFP.

UPDATE 13:30 Potrivit BFMTV, autorul atacului are trei copii. Vecinii nu îl descriu ca pe un om religios, spun că nu merge la rugăciune, că era singuratic și că își iubește fetele. În urma divorțului, a devenit deprimat și instabil.

UPDATE 13:20 Primarul Londrei a declarat că va face o analiză a gradului de siguranță din capitala britanică după atacul din Nisa, relatează AFP.

UPDATE 13:10 Poliția germană a anunțat vineri că a înăsprit controalele la granița cu Franța, în acord cu autoritățile de la Paris, relatează AFP.

UPDATE 13:07 Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că Franţa va continua şi chiar va intensifica acţiunile militare în Siria şi Irak, care vizează gruparea teroristă Stat Islamic, informează site-ul The Local.

„Nimic nu va opri în lupta împotriva terorismului. Vom intensifica acţiunile noastre în Irak şi Siria. Vom continua să lovim pe cei care ne atacă în propria ţară”, făcând referire la gruparea teroristă Stat Islamic.

UPDATE 13:05 Belgia anunță consolidarea măsurilor de securitate la evenimentele prevăzute pe 21 iulie de Ziua Națională.

UPDATE 12:50 O rusoaică a fost ucisă, iar alta a fost rănită în atacul de la Nisa, a anunțat vineri Uniunea rusă a industriei turistice, relatează BBC News. Ministerul rus de Externe a confirmat această informație ulterior. Diplomația rusă a adăugat că alți trei cetățeni ruși sunt dați dispăruți.

UPDATE 12:40 O a doua carte de identitate a fost găsită în cabina camionului implicat în masacrul de la Nisa, soldat cu 84 de morți, relatează Itele citând surse din poliție. Oficialii citați sub acoperirea anonimatului nu au precizat cui îi aparține documentul.

UPDATE 12:30 Autorul masacrului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel de presa franceză. Franco-tunisianul, de 31 de ani, nu era în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism.

UPDATE 12:20 Furie printre francezi. Aplicația de alerte în caz de atentat terorist lansată de guvernul francez înainte de Euro NU a funcționat. Utilizatorii au fost alertați de pericol de abia la două ore după masacru, relatează Le Point.

UPDATE 12:10 Adjunctul directorului poliției din Nisa a murit în atac, relatează Nice Matin.

UPDATE 12:00 Autorul masacrului de la Nisa se afla de o lună sub control judiciar, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului pentru AFP.“Bărbatul era cunoscut pentru cinci infractiuni de drept comun”, precum fapte armate, violențe conjugale și amenințări. El nu era, însă, în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism. El a fost reținut pentru una dintre infracțiuni în urmă cu cel puțin o lună.

UPDATE 11:40 Premierul francez Manuel Valls a anunțat vineri decretarea a trei zile de doliu național, începând de sâmbătă, după atacul terorist de joi noapte de la Nisa soldat cu cel puțin 84 de morți și sute de răniți.

UPDATE 11:30 Autorul atentatul a forțat o barieră metalică pentru a intra în perimetrul securizat de pe faleză. Pe camerele de supraveghere, șoferul este surprins în timp ce urcă în camion la câțiva kilometri de locul carnagiului, relatează BFMTV. Imaginile nu au fost încă făcute publice de autorități. Teroristul este cunoscut poliției locale și are un cazier greu în spate: amenințări cu arma, violențe cu arma, violențe conjugale și furt. Poliția efectuează percheziții la locuința sa.

UPDATE 11:00 Șoferul camionului a fost identificat în mod oficial, relatează AFP. Un permis auto, un card bancar și un telefon mobil au fost descoperite de către autorități în camion

UPDATE 10:40 Imagini tulburătoare surprinse dupa atacul din Nisa. O femeie, rănită, plină de sânge cărată de familie, un bărbat așezat lângă cadavrul unei persoane iubite și un copil decedat lângă care a fost așezată o păpușă.

UPDATE 10:35 Consiliul restrâns de apărare convocat la Elysee de Francois Hollande a început puțin după ora locală 9 (10 ora Romaniei), pentru a analiza situația după atacul de la Nisa, care s-a soldat cu cel puțin 84 de morți, relatează Le Figaro. La reuniune iau parte, pe lângă șeful statului, premierul Manuel Valls, ministrul apărării Yves Le Drian și șeful Statului Major Interarme Pierre de Villiers.

UPDATE 10:10 Vehiculul folosit în atacul soldat cu 84 de morți de la Nisa a fost închiriat în urmă cu câteva zile din sud-estul țării, a declarat un oficial din poliție pentru AFP.“Camionul a fost închiriat în urmă cu câteva zile, în regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur”, a spus sursa citată sub acoperirea anonimatului de agenția de presă. Camionul alb “și-a schimbat traiectoria cel puțin o dată” în timpul cursei sale de doi kilometri, a spus oficialul.

UPDATE 10:00 Pe social media, utilizatorii au reacționat cu groază la atacul sângeros din Nisa. În topul celor mai distribuite hashtaguri se numără: #Nice06, #prayforNice si #porteouverte, prin care utilizatori din toată lumea își exprimă regretul și solidaritatea față de francezi.

UPDATE 09:50 Carnagiu și teroare la Nisa. Acestea sunt cuvintele cu care presa franceză descrie coșmarul atacului din Nisa.

6

UPDATE 09:40 Primarul Nisei, Christian Estrosi, a declarat că “circa 10 copii” se numără printre cei 84 de oameni care au fost uciși joi seara la Nisa, relatează BFMTV.

UPDATE 09:30
Un martor ocular al atacului de la Nisa a declarat că nu există nici un dispozitiv de securitate pe Promenade des Anglais când camionul a intrat în mulțime, relatează ITV. „Nu există nici un dispozitiv de securitate și le-a luat pompierilor aproape o jumătate de oră pentru a ajunge la fața locului”, a spus bărbatul.

“Camionul se afla pe promenada și apoi au împuscat șoferul. Camionul urcat pe bordură, a accelerat către mulțime și i-a calcat pe toți cei din drum”, a adăugat el. Alți martori au spus că au văzut camionul înainte de atac, făcând manevre care li s-au părut dubioase. Șoferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, înainte de a fi ucis de forțele de ordine, potrivit autorităților.

UPDATE 09:10 RT a publicat un grafic cu traseul teroristului pe Promenade des Anglais: camionul a mers 2 km prin mulțime până ce șoferul să fie ucis.

UPDATE 09:05 Potrivit France Info, Promenade des Anglais va rămâne închisă „pentru o perioadă nederminată”. Circulația este interzisă pe anumite artere. Scăldatul și accesul la plajele publice și private sunt de asemenea interzise în unele zone. Concertul Rihannei, care urma să aibă loc în această seară la Nisa, a fost anulat. De asemenea, festivalul de jazz. Christian Estrosi, fostul primar al Nisei și președinte al regiunii Paca, a lansat un apel la prudența locuitorilor din Nisa, conform France Info.

UPDATE 09:00 Atentat la Nisa: Ce se știe deocamdată

Cel puțin 84 de persoane au fost ucise joi noaptea pe Promenada Englezilor din orașul Nisa, din sud-estul Franței, de un camion care a intrat în mulțimea adunată pentru a urmări focul de artificii cu ocazia Zilei Naționale, fiind vorba despre un atac ‘terorist’, potrivit președintelui Francois Hollande. Agenția France Presse sintetizează ceea ce se cunoaște până acum despre acest atentat.

Către ora locală 23:00 (21:00 GMT), mulțimea era comasată pe Promenada Englezilor, loc turistic din Nisa, pentru festivitățile tradiționale de 14 iulie, Ziua Națională a Franței. Focul de artificii tocmai se încheiase când un camion alb a intrat în mulțime. El a lovit, pe o distanță de aproape doi kilometri, persoanele care se aflau în calea sa.
”S-au tras focuri de armă și șoferul a fost lichidat”, a declarat Sébastien Humbert, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes (sud-estul Franței), în care se află orașul Nisa. Un perimetru de securitate a fost stabilit imediat în apropierea Promenadei Englezilor.

5

Vineri în jurul orei locale 01:00 (joi, ora 23:00 GMT), poliția tehnică a procedat la primele investigații cu privire la camionul alb, imobilizat în fața Palatului Mediteranei, un luxos complex hotelier. Pneurile erau sparte, iar ușa pasagerului din dreapta șoferului ciuruită de gloanțe. Un plan de urgență a fost activat la nivelul spitalului din Nisa pentru a putea primi răniți.Acte de identitate pe numele unui franco-tunisian, în vârstă de 31 de ani și domiciliat la Nisa, au fost găsite în camion, dar nu se știe dacă ele aparțin autorului atacului. Potrivit unei surse polițienești, numele bărbatului care figura pe documente este singurul cunoscut pentru fapte de drept comun.
Cel puțin o armă a fost găsită în interiorul camionului, a precizat o sursa polițienească. La mai puțin de o oră de la producerea faptelor, autoritățile locale au evocat un atentat, cerând localnicilor să rămână în case.

4

Pista unui atac terorist este privilegiată, a afirmat o sursă apropiată anchetei. În jurul orei 01:30 (joi, ora 23:30 GMT), secția antiteroristă a Parchetului din Paris a declanșat ancheta din oficiu. La ora locală 03:00 (ora 01:00 GMT), nu era cunoscută nicio revendicare a atacului. Modalitatea de comitere a acestui atac și data simbolică aleasă amintesc de Al-Qaida și gruparea Stat Islamic. Într-un mesaj audio difuzat în 2014, purtătorul de cuvânt a grupării Stat Islamic, Abu Mohammed Al-Adnani, îi încuraja pe cei pe care îi numea ‘soldați ai califatului’ să utilizeze orice armă disponibilă. într-un astfel de mod a procedat jihadistul Larossi Aballa, care a asasinat cu un cuțit, pe 13 iunie, un polițist și pe soția acestuia în locuința lor din regiunea pariziană.

UPDATE 08:40 500 de polițiști au fost mobilizați pe străzile din Nisa pentru a securiza orașul, dar și pentru a ancheta atentatului.

UPDATE 08:20 Bilanțul atacului de joi noapte, de la Nisa a crescut la 84 de morți, anunță BFMTV. Peste 100 de oameni au fost răniți în atacul cu un camion ce a vizat mulțimea strânsă pentru a vedea artificiile de Ziua Națională a Franței. 18 dintre ei sunt în stare critică.

UPDATE 08:15 Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că Franța e în război cu terorismul: „Suntem în război cu teroriștii care ne lovesc cu orice preț și sunt violenți”

UPDATE 08:10 Spitalele din Nisa au facut apel catre populație pentru donare de sânge pentru răniții în urma atacului comis de un bărbat de origine tunisiană de Ziua Națională a Franței, relatează AFP.

UPDATE 08:00 Christophe Premat, europarlamentar francez, care se afla în mulțimea strânsă pe Promenade des Anglais în Nisa, a fost salvat de o cană de cafea, relatează BBC. Bărbatul a fost rugat de soție să se oprească pentru o cafea, astfel că a reușit să evite atacul.

UPDATE 07:45 Potrivit ultimelor informaţii furnizate de postul francez de televiziune BFM TV şi citate de The Guardian, şoferul camionului se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu era monitorizat pentru antecedente teroriste

UPDATE 06:12 Starea de urgenţă se menţine în Franţa. Francois Hollande: „Spaima pune stăpânire pe Franţa din nou. Caracterul terorist al atacului nu poate fi negat”.

Preşedintele Franţei a anunţat, în cursul nopţii, după atacul din Nisa, că starea de urgenţă se va prelungi în Franţa. Această măsură fusese instituită după atacurile din 13 noiembrie 2015 din Paris şi urma să se încheie pe 26 iulie, însă va fi prelungită cu încă trei luni, potrivit declaraţiilor lui Hollande.

Liderul francez a declarat, de asemenea, că se va apela la rezervele din Armata ţării pentru a consolida echipele de poliţişti şi jandarmi şi că operaţiunea Sentinelle, care presupune mobilizarea a peste 10.000 de forţe armate pe străzile Franţei, va continua.

Francois Hollande a încheiat declaraţia sa spunând că Franţa va continua operaţiunile din Siria şi Irak. Imediat după atentat, preşedintele Franţei s-a întâlnit cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi a decis că vineri dimineaţă va coordona un consiliu de securitate în format restrâns, care va avea loc la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee. Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 04:36  Şoferul camionului ucigaş era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa.

UPDATE 04:08 Un nou bilanţ provizoriu indică 80 de morţi.

UPDATE 03:46 Bilanţul provizoriu al morţilor a ajuns la 78

UPDATE 03:45 Circa 100 de persoane, salvate din mare, la Nisa, imediat după atentat

Circa 100 de persoane care au sărit în mare de frică în timpul atentatului de la Nisa au fost salvate, anunţă surse din cadrul celulei de criză citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Circa 100 de persoane au sărit în mare în timpul atacului cu un camion de mare tonaj, joi seară.

Atentatul a avut loc pe Bulevardul „Promenade des Anglais” din Nisa. Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Autorităţile franceze au precizat că circa 100 de persoane au fost salvate din mare.

UPDATE 03:30 Francois Hollande convoacă un consiliu de securitate vineri dimineaţă

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va coordona vineri dimineaţă un consiliu de securitate în format restrâns în urma atentatului comis joi seară la Nisa, soldat cu cel puţin 76 de morţi.

Reuniunea va avea loc vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee.

Francois Hollande s-a întâlnit imediat după atentat cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 03:20 Reţeaua teroristă Stat Islamic, principalul suspect în cazul atentatului din Franţa

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în cazul atacului comis joi seară în oraşul francez Nisa, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Autorităţile franceze iau în calcul mai multe ipoteze în cazul atacului în care a fost utilizat un camion. Una dintre ipoteze este cea a unui „act criminal” comis de un extremist, posibil un individ cu afecţiuni mentale.

A doua ipoteză este cea a unui atentat comis de organizaţia teroristă Stat Islamic sau de reţeaua teroristă Al-Qaida. Organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic a revendicat atentatele comise pe 13-14 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi. Reţeaua teroristă a avertizat Franţa cu noi atentate, fiind principalul suspect în acest caz, în contextul în care atacul intervine într-un moment simbolic – Ziua Naţională.

Simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt au postat pe Twitter mesaje prin care celebrează atentatul de la Nisa, soldat, conform unui bilanţ provizoriu, cu 76 de morţi.

Atentatul nu a fost încă revendicat.

Direcţia antiteroristă a Parchetului General francez a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa. „Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă”, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi ai Direcţiei pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

UPDATE 02:35 Parchetul antiterorist din Franţa preia ancheta în cazul atentatului din Nisa

Parchetul antiterorist din Paris s-a autosesizat în legătură cu atentatul comis joi seară în oraşul Nisa, relatează presa franceză.

„Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa”, informează publicaţia L’Express.

„Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă”, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin 73 de persoane au fost ucise, iar alte 150 au fost rănite după ce un individ înarmat a lovit cu un camion sute de persoane care participau la un spectacol de artificii în centrul oraşului Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

1

UPDATE 02:30 Autorul atentatului din Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului.

La un moment dat, au existat zvonuri privind o luare de ostatici după atentat, dar informaţiile au fost infirmate de Ministerul francez de Interne.

UPDATE 02:00 Camionul folosit în atentat are 16 tone şi a lovit cu viteza de 60-70 km/h

Camionul folosit în atacul comis joi seară în oraşul francez Nisa are 16 tone şi a intrat în mulţime cu viteza de 60-70 de kilometri pe oră, afirmă martori şi membri ai serviciilor de securitate citaţi de presa franceză.

Conform unor surse din cadrul anchetei, în atac a fost utilizat un camion cu greutatea de 16 tone şi lungimea de peste 10 metri.

Şoferul a intrat cu viteză în mulţime, încercând să omoare cât mai mulţi oameni şi generând o mişcare de panică.

Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.

2

3

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *