Ultimele Știri

Atac terorist cu zeci de morți provocat de ISIS în Egipt

Cel puțin 30 de oameni, majoritatea soldați, au fost omorâți, joi noaptea, în urma a trei atacuri simultane comise de extremiștii islamiști, în nordul Peninsulei Sinai din Egipt.

Trei atacuri simultane, revendicate de filiala din Egipt a grupării teroriste Statul Islamic, au atacat poliția și armata în nordul Peninsulei Sinai. Explozia de violență coincide cu aniversarea revoluției care a dus, în 2011, la căderea regimului Moubarak.

În capitala provinciei, El-Arish, atacul cu tiruri de rachete au afectat clădirile forțelor de poliție, de armată, dar și o zonă rezidențială, unde locuiau ofițeri, omorând 30 de militari și rănind cel puțin 100 de persoane. Conform oficialilor din securitate, mai întâi, teroriștii au tras cu rachete în secțiile de poliție, o bază militară și un hotel militar din El-Arish, iar apoi au plasat o mașină cu explozibil în fața unei alte unități militare.

În urma acestor confruntări dintre armata egipteană şi islamişti, au murit și doi copii, un bebeluş fiind împușcat în cap, iar altul în vârstă de şase ani a fost ucis în urma atacului cu rachete. 

Din cauza acestor atacuri teroriste, preşedintele egiptean, Abdul Fattah al-Sisi, şi-a scurtat participarea la un summit al Uniunii Africane în Etiopia.

Peninsula Sinai nu este pentru prima dată când este lovită de violență, în luna octombrie a anului precedent, alți treizeci de soldați au murit într-un atentat din apropierea acelorași regiuni din nordul Penisulei Sinai.

isis-sinai

Atacurile insurgente s-au intensificat în Egipt de când președintele islamist Mohammed Morsi a fost înlaturat de la putere în anul 2013. Gruparea teroristă Provincia Sinai, inspirata inițial de al Qaida, dar care s-a alăturat Statului Islamic în noiembrie 2014, a făcut apel la egiptenii musulmani să se rascoale împotriva președintelui Abdul Fattah al-Sisi, fostul șef al armatei care a dus la prăbusirea Frăției Musulmanilor, controlată de Morsi.

Statele Unite au condamnat incidentele, precizând că „susțin în continuare eforturile guvernului din Egipt pentru combaterea terorismului”. Și Ministerul de Externe de la Bucurețti condamnă în cei mai categorici termeni atacul terorist. MAE transmite sincere condoleanțe și își exprimă solidaritatea cu poporul egiptean și susținerea pentru eforturile autorităților egiptene de combatere a terorismului, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*